Keressen minket

Kultúra

Tied vagyok, tied, hazám! E szív, e lélek.

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc 171-ik évfordulójára emlékezünk mélységes tisztelettel, és nem titkolt büszkeséggel. Igen! Büszkeséggel, mert a nemzet, a magyar nemzet, nagy népek gyűrűjében, szorításában, létét, megmaradását fenyegető veszélyek közepette is, megmutatta, hogy egykis nemzet is lehet nagy, ha összefog!

És összefogott! Petőfi egyik ismert szállóigéje, a “Tied vagyok tied, hazám! E szív, e lélek.” – kovácsolta eggyé a nemzetet!

A szabadság iránti végtelen elkötelezettség a nemzet egyik jelentős szellemi intézményében, a Nemzeti Színházban is, múlhatatlanná tette az 1848-as esztendő márciusának 15-éjét. Ennek a napnak az emlékét igyekszem felidézni:

Bajza József, a Nemzeti Színház akkori igazgatója, négyszer tűzte műsorra Katona Bánk bánját, de csak három előadás lett belőle. Mégis az a negyedik, amely elmaradt, vált a legemlékezetesebbé. Ennek március 15-én kellett volna leperegnie. Eredetileg nem is hirdették erre a napra, a műsor szerint Soulié Két anya gyermeke című drámája került volna színre. De a nagy nap forgataga mindent felborított.

Már délben követség kereste fel Bajzát azzal a kéréssel, hogy estére a Bánk bánt tűzesse ki. Bajza szívesen beleegyezett. Meg is indult az előadás, ünnepi hangulatban, de a II. felvonás alatt az utcai tüntetés becsapott a színház falai közé, a nép betódult a nézőtérre azzal a hírrel, hogy a börtönből kiszabadított Stáncsics megjelenik a színházban. Az előadás félbeszakadt, a zenekar a Rákóczi -indulótjátszotta, majd az énekesek is felsorakoztak a színpadon s elébb a Marseillaiset, majd a Hunyadi László opera legkedveltebb helyeit énekelte el. Közben Egressy Gábor Petur jelmezét fekete atillára cserélte fel s elszavalta a Talpra magyart, ugyanezt Egressy Béni aznap szerzett dallamára a nézőtér, lelkes tömege, el is énekelte! Ez után a Himnusz hangzott fel. Végül Stáncsicsot hiába várták, Jókai a színpadról hirdette ki, hogy a beteg írót szállására vitték!

S mondjuk el itt, hogy a forradalmat követő szabadságharcban részt vettek Thália templomának hűséges tagjai, a színészek.Igen! A színészek! Százhuszonhárom színész megfogadta Petőfi híresSzínészdalának felemelő, lelkesítő sorait:

De amit színpadon

A népnek hirdetünk,

Ne hazudtolja meg

A cselekedetünk!

És fegyverrel a kezében védte a szabadság szent gondolatát. Egressy Gábor, Kossuth toborzási kormánybiztosa volt. Később, fiával együtt, több csata hőse és sebesültje. Lendvay Márton színész őrnagyként harcolt. Fia, az ifjú, tizenhét éves “Marci” elsőnek tűzte ki az osztrákoktól visszafoglalt Budavár ormára a magyar lobogót, s ezért közhonvédból kapitánnyá léptették elő. Feleki Miklós százados, Tóth József kapitány, Szathmáryné Farkas Lujza pedig még a forradalom alatt a nép élén vitte a magyar zászlót!

/A szabadságharc százéves évfordulóján, 1948-ban, először kaptak Kossuth – díjat a legkiemelkedőbb színművészek. A magyar színészet nagy napján, Major Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója, valamint Bajor Gizi és Somlay Artúr, a Nemzeti Szinház két kiválósága/

Faragó Árpád

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Kukoricaszemle zárt kapuk mögött

    A lehető legkomolyabban veszi a koronavírus-járványt a KITE Zrt. Ám nem állt le náluk az élet, még fajtabemutatókat is tartanak – de nem a hagyományos módon, hanem virtuálisan. A KITE Zrt. hibridkukorica-­ajánlásaira azért érdemes mindenképpen odafigyelni, mert az 1,2 millió hektáros magyarországi kukorica-vetésterület több mint egyharmadára a vállalat ad vetőmagot.

  • Halottak napjára készülve - A sírok növényei

    Most még októbert írunk, ám ha a november eleji kegyeleti ünnepre sírbeültetéssel készülnénk, annak most van itt az ideje... A sírkertészet egy külön ága a kertépítésnek, mivel ide elég speciális növény-összeállítás kell. Tág tűrésű, szárazságtűrő, kevés gondozást igénylő, gyomelnyomó fajok alkalmasak sírok beültetésére, melyek lehetőleg az év minél nagyobb részében díszítőértékkel bírjanak.

  • #ForestBiodiversity

    Lépjünk túl a közhelyeken és hallgassuk meg az erdészeket, értsük meg a tevékenységüket, tanuljunk a tapasztalataikból! Dióhéjban ez az új, #ForestBiodiversity elnevezésű figyelemfelkeltő kampány üzenete, amelyet hat, az európai erdészeti ágazatot képviselő egyesület indított Brüsszelben.

Címkék

Legtöbbet megtekintett