Keressen minket

Oktatás

Tíz hallgató kapta meg a Diákhitel Központ ösztöndíját

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Balogh Zoltán (b), Godó Irén (b3), Szabó Dániel (j2) és Tárkányi Nóra (j) a Debreceni Egyetem, Izing Máté Antal (b4), a Szegedi Tudományegyetem, Pacsai Bálint (j2), a Pannon Egyetem, Pintér Marcell György (j3), a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, valamint Brutóczki Csaba (b2) és Ottóffy Máté (k), a Pécsi Tudományegyetem hallgatói, a Diákhitel Központ Zrt. ösztöndíjpályázatának nyertesei Budapesten, a MOM Kulturális Központban tartott díjátadón 2019. augusztus 26-án. Fotó: MTI/Soós Lajos

Az elmúlt 18 évben mintegy 400 ezer hallgató részére folyósított diákhitelt több mint 400 milliárd forint értékben a DiákhitelKözpont Zrt. – közölte a társaság vezérigazgatója a központ idei ösztöndíjpályázatának díjátadóján hétfőn Budapesten. Idén tíz diákot tartott érdemesnek a zrt. ösztöndíjára a szakmai zsűri. 

Magyar Péter hangsúlyozta: az a céljuk, hogy ne legyen Magyarországon és a Kárpát-medencében olyan magyar diák, aki az anyagi körülményei miatt nem jut hozzá a felsőoktatáshoz.

Tevékenységük hatékonyságát bizonyítja, hogy felmérésük szerint az ügyfeleik 52 százaléka azt mondta: a hitel lehetősége nélkül nem szerzett volna diplomát – tette hozzá.

A vezérigazgató elmondta: a diákhitelnek is köszönhető, hogy 2010 óta 7 százalékkal nőtt Magyarországon a diplomás fiatalok száma.

Kiemelte, hogy az elmúlt kilenc évben folyamatosan csökken a szabad felhasználású Diákhitel1 kamata, amely idén júliustól 1,99 százalék. A Diálhitel2 pedig, amely a képzési díjakra fordítható, a kormány támogatási politikája nyomán kamatmentesen vehető fel – fűzte hozzá.

Magyar Péter reményét fejezte ki, hogy nagy segítséget jelent majd sok diáknak az októbertől bevezetendő Diákhitel3, amely nyelvtanulásra vehető fel.

Úgy vélekedett, hogy a diákhitelek a jelenlegi kamat- és kereskedelmi banki környezetben már inkább támogatásnak, mint hitelnek minősülnek.

Arról is szólt: a kormány családpolitikájának elemeként a második gyermek megszületése esetén az állam elengedi az édesanyák diákhitelének 50 százalékát, a harmadik gyermek után pedig a teljes összegét. Az elmúlt másfél évben 2500 nő élt ezzel a lehetőséggel és a központ több mint kétmilliárd forintnyi hitelt engedett el – ismertette a vezérigazgató.

Az idén 170 hallgató pályázott tudományos teljesítményével a Diákhitel Központ ösztöndíjára, amely egy éven keresztül havi 70 ezer forint támogatást jelent.

A szakmai zsűri tíz diákot – kémikus-, szobrász-, szociológus-, geográfus-, nyelvész-orientalista-, gépészmérnök- és orvostanhallgatót – tartott érdemesnek a támogatásra, közülük kilencen jelentek meg a rendezvényen.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Világtalálkozó

    Közös nyilatkozattal zárult a kilencven ország részvételével megrendezett 13. Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világfórum (GFFA), amelynek munkájában Magyarország is aktív szerepet vállalt.

  • Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

    Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

  • Ha megcsordul a Vince…

    Január 22-én, Vince-napján a borásztársadalmon valami furcsa izgatottság lesz úrrá. Ezt a napot hagyományosan termésjósló ünnepnapnak tartják.

Címkék

Legtöbbet megtekintett