Keressen minket

Kultúra

Több mint hatszáz látogató Alpár és Kossuth örökségének nyomában

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: PM

A Kulturális Örökség Napjai rendezvénysorozat keretében ebben az évben is feltárultak Alpár Ignác egykori pénzpalotájának rejtelmei, miközben megelevenedett a magyar pénzügyi igazgatás történetének másfél évszázada. A Pénzügyminisztérium az idei programmal bezárólag eddig összesen közel háromezer érdeklődőt fogadhatott.

Az elmúlt éveket követően szeptember harmadik hétvégéjén bárki ismét megcsodálhatta a historizmus szellemében tervezett épület különleges építészeti megoldásait. A József nádor tér egyik emblematikus jelképe 1947 óta a mindenkori Pénzügyminisztériumnak ad otthont, ezért a nagyközönség számára egyébként nem látogatható. Az idei nyílt napok hosszú idő után azért számítottak kivételesnek, mert a csoportosan vezetett túrák ismét a főbejárattól indultak. Az érdeklődők így a vörös szőnyeggel borított márvány főlépcsőn juthattak fel a reprezentatív terekhez, ahol betekinthettek a miniszteri dolgozószobába és tárgyalóba is.

Az épületbejárás során olyan kuriózumokkal lehetett találkozni, mint például az egykor súlyos aranytömböket őrző hatalmas trezorok vagy a ma már szintén kevés helyen működés közben fellelhető páternoszter felvonó. A tematikus útvonalon Róth Miksa nevéhez köthető díszmozaikok és festett üvegablakok, a Thék Endre bútorasztalos gyárában készült tölgyfa lambéria, valamint Telcs Ede és Moiret Ödön szobrászmunkái köszöntek vissza.

A magyar pénzügyi igazgatás történetének legfontosabb állomásait bemutatva Kossuth-bankókból és érmékből álló kiállítást, valamint az 1848/49-es közlönytár és az első kodifikált költségvetés minisztériumban őrzött eredeti példányait tekinthették meg a látogatók. Az érdeklődőket végül a szecessziós üvegtetővel fedett patinás pénztárcsarnok fogadta, ahol a vállalkozó kedvűek megpróbálkozhattak egy kisebb méretű páncéltrezor kinyitásával, de akár a sajtótájékoztatókról ismert pulpitus mögé is beállhattak.

A Pénzügyminisztérium először 2015-ben a Múzeumok Éjszakán szervezett rendhagyó épületbejárást, azt követően pedig a Kulturális Örökség Napjain nyitja meg kapuit hatalmas látogatói érdeklődés közepette. Az idei évben 625 előzetesen regisztrált fő vehetett részt az épület és a szaktárca történetét bemutató programon.

Forrás: Pénzügyminisztérium

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Talaj- és növényanalízis a Kamaránál

    A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara köztestületként többféle szolgáltatással járul hozzá, hogy tagjai minél gyorsabban és költséghatékonyabban tudják teljesíteni jogszabályi kötelezettségeiket, pályázati vállalásaikat. Emellett a tudatos gazdálkodást is segíti azzal, hogy 2019-től talaj-, a tavalyi évtől pedig növényminták elemzését is elvégzi.

  • Már lehet spárga- és gyógynövény-ültetvény telepítésre pályázni

    A Nébih szakemberei összegyűjtötték az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatásra megjelent Széchenyi 2020 pályázat benyújtásához a spárga- és gyógynövény szaporítóanyagokról és igazolásokról szóló legfontosabb tudnivalókat, a teljesség igénye nélkül.

  • Új fejezet kezdődik a „juh és kecskehús” ágazatban

    Hivatalosan is elismert szakmaközi szervezetté vált a „juh és kecskehús” ágazatban a Juh és Kecske Ágazatért Egyesület. Az erről szóló dokumentumot június 16-án adta át az agrártárca helyettes államtitkára, Tarpataki Tamás az Egyesület elnökének dr. Mezőszentgyörgyi Dávidnak.

Címkék

Legtöbbet megtekintett