Keressen minket

Hírek

Több száz gyerek kapott iskolatáskát

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Magyarkanizsán, Zentán és Topolyán is ünnepélyes keretek között adták át tegnap délután, illetve este a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács ajándékát azoknak a családoknak, amelyek a magyar tannyelvű vajdasági oktatási intézményeket választják, vagyis magyar osztályba íratják csemetéiket.

A Rákóczi Szövetség februárban már egy-egy mesekönyvvel ajándékozta meg az iskolai előkészítős óvodásokat. Ezúttal az őszre elsőbe induló óvodások egy-egy iskolatáskát vehettek át a Rákóczi Szövetség jóvoltából.

A magyarkanizsai városháza dísztermében a zentai Mécsvirág zenekar szórakoztatta azt a mintegy százötven magyar óvodást, akik őszre iskolába indulnak, és anyanyelvükön kezdik meg tanulmányaikat. A jövendőbeli elsősöket és szüleiket először Fejsztámer Róbert, Magyarkanizsa polgármestere üdvözölte, aki sok sikert és kitartást kívánt nekik az előttük álló iskolai évekre. A Magyar Nemzeti Tanács nevében Jerasz Anikó, a Végrehajtó Bizottság elnöke üdvözölte az egybegyűlteket, kiemelve, az MNT számára különösen fontos a magyar nyelv és kultúra megőrzése, ami előfeltétele a szülőföldön való megmaradásunknak, a magyar közösség boldogulásának. Ennek érdekében a jövendőbeli elsős kisdiákok, akik magyar nyelven kezdik meg tanulmányaikat, a Rákóczi Szövetség és az MNT jóvoltából iskolatáskát kapnak ajándékba. Őszre az iskolakezdéskor újabb támogatást, tanfelszerelést kapnak a kisdiákok, a Rákóczi Szövetség pedig ösztöndíjjal is támogatja a magyar tannyelvű tagozatra iratkozó elsősöket.

A rendezvényen Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke meleg szavakkal köszöntötte az iskolába készülő nebulókat, majd Csizmadia Anna, a szövetség elnöki titkárságvezetője segítségével kiosztották az iskolatáskákat. Az eseményen jelen volt mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, Nyilas Leonov Anita községi művelődési tanácsos és Kávai Szabolcs községi oktatási tanácsos is.

A zentai Margaréta óvodában Csáky Csongor, a Rákóczi Szövetség elnöke és Jerasz Anikó, az MNT Végrehajtó Bizottságának elnöke mondtak köszöntőt az ajándékok kiosztását megelőzően. Jerasz Anikó megköszönte a szülőknek, hogy a magyar nyelvű továbbtanulást választották gyermekük számára, hiszen ez fontos döntés egy család életében. Kifejtette, hogy a gyerekek az anyanyelvükön tudnak a legjobban érvényesülni az oktatás folyamán, és ezen az úton, amely előttük áll, a Rákóczi Szövetség és az MNT – ugyanazon elvek és célok mentén kidolgozva programjait – egyaránt szeretné őket segíteni. Csáky Csongor szintén azt hangsúlyozta, annál nagyobb és jobb döntést nehezen tudna hozni egy magyar szülő, mint hogy a gyermekét anyanyelvén taníttatja tovább, majd hozzátette, most ezzel a táskával szeretnék ezt megköszönni nekik.

A Margaréta óvodában harminckét leendő elsős vehette kézbe az ajándékot, Zenta község területén pedig összesen százötvenegyen fogják azt megkapni a következő napokban. Az eseményen jelen volt Csizmadia Anna, a Rákóczi Szövetség elnöki titkárságvezetője, mgr. Hajnal Jenő, az MNT elnöke, valamint Perpauer Attila, Zenta község oktatással és művelődéssel megbízott tanácstagja is.

A zentai ünnepség után a Rákóczi Szövetség és a Magyar Nemzeti Tanács illetékesei Topolyán, a helyi Nyuszika óvodában is megajándékozták az első osztályba induló magyar gyermekeket.

Forrás: Magyar Szó

Fotó: rakocziszovetseg.org

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Termesszünk új fajtákat, vagy javítsuk a meglévőket?

    A klímaváltozás szőlő- és borágazatra gyakorolt hatásáról rendezett beszélgetést a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézete Litkei Máté igazgató vezetésével. Magyarország az éghajlatváltozás szempontjából a sérülékenyebb országok közé tartozik, a mezőgazdaság egészének teljesítményében kulcskérdés a vízzel való gazdálkodás.

  • A fogyasztói magatartást vizsgálták

    A Motivaction piackutató ügynökség rendszeresen végez felméréseket az európai fogyasztói magatartásról – különös tekintettel a virág- és dísznövényvásárlási szokásokra – a Holland Virágiroda megbízásából. Az eredményekből levont következtetések aztán átültethetők a marketingeszközökbe és felhasználhatók a reklámkampányok során.

  • Ketchup-hiány van Amerikában, a COVID a felelős

    Az Egyesült Államokban a COVID-19 járvány csökkentette az ikonikus paradicsomszószok számát az asztalokon. Az egészségügyi korlátozásokkal kapcsolatos változások és a járványügyi hatóságok ajánlásai okolhatók a történtekért.

Címkék

Legtöbbet megtekintett