Keressen minket

Hírek

Tömegek kísérték utolsó útjára Jan Olszewski egykori lengyel kormányfőt

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Tömegek kísérték utolsó útjára szombaton Jan Olszewski egykori lengyel miniszterelnököt. A totalitarizmusok elleni harc egyik legendás személyiségét a varsói Powazki katonai temetőben helyezték végső nyugalomra.

Jan Olszewski február 7-én, nyolcvannyolc éves korában hunyt el. A pénteken kezdődő temetési szertartások idejére nemzeti gyászt hirdettek ki Lengyelországban.

A gyászceremóniákon részt vett többek között Andrzej Duda államfő, a két lengyel parlamenti ház elnökei, Marek Kuchcinski és Stanislaw Karczewski, Mateusz Morawiecki kormányfő, valamint Olszewski szellemi pályatársa és a lengyel kormánypárt elnöke, Jaroslaw Kaczynski.

A varsói székesegyházban szombaton Kazimierz Nycz varsói érsek által bemutatott gyászmisén beszédet mondott Andrzej Duda és Mateusz Morawiecki. Duda az egykori kormányfőt a lengyel történelem egyik legfontosabb alakjának, szemtanújának, és egyben alakítójának nevezete, aki a szabad, szuverén és független Lengyelország megteremtésére törekedett.

A székesegyházból a lengyel nemzeti zászlóval letakart koporsót egy tüzérségi fegyverkocsin, katonai zenekar kíséretében vitték a varsói utcákon a temetőbe. Útközben az 1944-es varsói felkelés emlékművénél az elhunytat a háborús veteránok és az antikommunista ellenállás résztvevői búcsúztatták.

A gyászmenet útvonala mentén lengyelek ezrei gyűltek össze, sokan nemzeti zászlókat lobogtattak.

Orbán Viktor szerdánrészvétnyilvánító levelében hangsúlyozta: Olszewski “személyében a közép-európai szabadságharcosok egy jeles alakját veszítettük el”, szellemisége azonban “továbbra is velünk él, hiszen az ő nyomdokaiban járva, Közép-Európa hangjaiként ismét emlékeztetnünk kell Nyugat-Európa országait: a függetlenség olyan kincs, amelyért érdemes küzdeni”.

Olszewski Varsóban született 1930. augusztus 20-án. Tizenévesként, a II. világháború idején, 1944-ben részt vett a varsói felkelésben a náci német megszállók ellen. A kommunizmus idején védőügyvédként számos ellenzékit képviselt az ellenük indított perekben. Az 1980-as években egyik vezető személyisége volt a Szolidaritás mozgalomnak, és egyik alkotója volt alapokmányának.

Elvi okokból elutasította a rendszerváltáshoz elvezető, a kommunista rendszer iránt kompromisszumos megoldásokkal végződő 1989-es kerekasztal-tárgyalásokon való közvetlen részvételt, szakértőként azonban a tárgyalások során támogatta az antikommunista ellenzéket.

1991 és 1992 között az első demokratikus választás nyomán megalakult lengyel parlamenti alsóház által jóváhagyott, nem kommunista lengyel kormány élén állt. Kisebbségi kabinetje konfliktusba került – elsősorban Varsó Oroszország-politikája miatt – a Szolidaritás másik alapító tagjával, akkori államfővel, Lech Walesával. Jan Olszewski később Lech Kaczynski, a 2010-es szmolenszki légi katasztrófában elhunyt lengyel elnök tanácsadója volt.

Forrás: MTI

Fotó: Wikipédia

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Gombával a rák ellen

    Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

  • Mindig zsenge a karalábé

    Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

  • Hogyan segíthet a legeltető marhatartás a globális felmelegedés enyhítésében?

    Bizonyos elméletek szerint a szarvasmarhák szennyezik a légkört, mert emésztési folyamataik révén metánt bocsátanak ki. Azonban egy új megközelítés ezt az elméletet igyekszik megcáfolni, ugyanis a szarvasmarhák éppen, hogy segítenek a légköri széndioxid csökkentésében és a klímaváltozás enyhítésében.

Címkék

Legtöbbet megtekintett