Keressen minket

Hírek

Tovább erősödhet a visegrádi országok gazdasági súlya

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Magyarország és Közép-Kelet-Európa a kontinens növekedésének motorja, ezért a távol-keleti cégek is egyre több beruházást hoznak ebbe a régióba – jelentette ki Varga Mihály a Visegrádi Csoport és Japán miniszterelnöki találkozóját követő sajtótájékoztatón Pozsonyban.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a visegrádi országok és Japán közötti együttműködés erősítésével a világgazdaság két fejlett és gyorsan növekvő régióját kötjük össze, amelynek révén tovább emelkedhet térségünk gazdasági stabilitása és szerepe az Európai Unióban.

A tárcavezető kiemelte: az Európai Unió és Japán egymás stratégiai partnerei és szövetségesei sok tekintetben, számos együttműködés indulhat országaink között a tudomány, a kutatás és az innováció területén. Mint mondta: fontos eredménynek tartjuk, hogy megszületett Japán és az Európai Unió között a Stratégiai Partnerségi Megállapodás, valamint az a kereskedelmi egyezmény, amely a világ két legnagyobb teljesítményű gazdasági térségét köti össze. A szabadkereskedelmi megállapodás jelentős gazdasági előnyökkel jár mindkét fél számára, bővíti a kereskedelmet és a beruházásokat, valamint elősegíti a gazdasági növekedést és növeli a foglalkoztatást is.

Varga Mihály Magyarország és Japán kapcsolatáról szólva elmondta: azokban a gazdasági eredményekben, amelyeket Magyarország az elmúlt években elért, fontos szerepük volt a hazánkban működő japán vállalatoknak is. A miniszter hozzátette, hogy hazánkban a távol-keleti szigetország a legfontosabb ázsiai befektető, több mint 160 japán érdekeltségű cég működik nálunk. A magyar gazdaság az uniós átlagot háromszorosan meghaladó növekedést, javuló üzleti környezetet és egyre alacsonyabb adóterheket nyújt a befektetőknek, mindez pedig további Japán beruházásokat vonz hazánkba – hívta fel a figyelmet a tárcavezető.

A miniszter elmondta, hogy a találkozó során felek egyetértettek abban, hogy az országaink közötti együttműködés fejlesztése mellett közös érdek a globális kihívásokra való együttes fellépés is. Japánnal egyetértés van közöttünk abban, hogy a migrációs válságot a külső határok teljes körű védelmével, helyben történő segítséggel, és nem a bevándorlás támogatásával lehet megoldani.

Forrás: Pénzügyminisztérium

Fotó: PM

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Így fakasztanak vizet a levegőből Etiópiában: egy fügefa féle adta az ötletet

    Tiszta ivóvíz a levegő tavaiból… A tiszta víz hiányának problémája világszerte több mint egy milliárd embert érint. De vizet nem csak a földből nyerhetünk, a légkör mindenhol adott és tartalmazza a víz elképzelhető legtisztább formáját. Ebből kifolyólag lehetővé válik, hogy egy ügyes szerkezettel ivóvízhez jussunk még a legaszályosabb, legszárazabb helyeken is.

  • Bronzérmet hozott az áltejcsokoládé a szegedi egyetemistának

    Kókuszos-rizses, mandulás és kesudiós „tejpor” volt az alapanyaga annak a csokoládénak, amelyet Csatári Enikő, a SZTE hallgatója készített a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciára. Harmadik lett. Tejcsokoládénak csak azért nem nevezhetjük, mert nem állati eredetű tejszármazék van benne.

  • Nemzetiségek találkoztak a szarvasi aratónapon

    Szarvas-Ezüstszőlőben megrendezték a XXIV. Kárpát-medencei Nemzetiségi Napok és Aratónapot. A Magyarok Kenyere 15 millió búzaszem gyűjtésének, a Kárpát-medencei nemzetiségek találkozójának és a Békés Megyei Gazdakörök Szövetsége éves közgyűlésének is otthont adott a rendezvény.

Címkék

Legtöbbet megtekintett