Keressen minket

Hírek

Tovább erősödik Budapest pénzügyi központi szerepe

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: PM

A Nemzetközi Beruházási Bank már hivatalosan is budapesti székhelyéről működik, amelynek köszönhetően a pénzintézet nemzetközileg is elismertebbé és versenyképesebbé vált – jelentette ki Varga Mihály a Nemzetközi Beruházási Bank és a Pénzügyminisztérium üzleti fórumán. A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a központ Budapestre helyezése jelentős elismerés a magyar gazdaságpolitika számára, kedvező eredményeket hoz a részvényeseknek, így Magyarországnak is, továbbá új lehetőségeket kínál a magyar gazdaság szereplőinek.

A tárcavezető felhívta a figyelmet, hogy jelenleg öt nagy nemzetközi fejlesztési bank székhelye található az Európai Unió területén, de egyik sem a közép-kelet-európai régióban, így az NBB Budapestre költözése Magyarország és a régió pénzügyi szerepét erősíti.

A miniszter kitért arra is, hogy a budapesti központ megnyitásának hatására az S&P és a Fitch hitelminősítők egy fokozattal feljebb minősítették a beruházási bankot, valamint rekord alacsonynak számító áron tudott kötvényeket kibocsátani idén márciusban a Budapesti Értéktőzsdén. Mindezek eredményeként emelkedhet a pénzintézet profitja is, amellyel minden tulajdonos, így Magyarország is jól jár. Mint mondta: az a fejlődési út, amelyet a tagállamok és a bank vezetése közösen kijelölt, kedvező a résztvevő államok vállalatai számára, mert elősegíti a nemzetközi piacokra való kilépésüket, a beruházásokban, fejlesztésekben történő részvételüket.

Varga Mihály a kormány befektetőbarát intézkedéseiről szólva elmondta, a magyar gazdaságpolitika 2010 óta a foglalkoztatás és a bérek emelésével, az adók csökkentésével, célzott támogatásokkal, valamint a szakképzés és az üzleti környezet folyamatos fejlesztésével segíti a beruházásokat. Ennek köszönhetően Magyarország egyre népszerűbb befektetési célpont, a legutóbbi adatok szerint a beruházási ráta idén meghaladhatja a 27 százalékot.

A tárcavezető emlékeztetett arra, hogy a magyar befektetés-ösztönzési rendszer eredményeit nemzetközi szinten is elismerik, egy témára szakosodott magazin hazánkat újra a világ 10 legjobb befektetési célországa közé sorolja.

Forrás: Pénzügyminisztérium

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Fejlődés, fejlesztés, befektetés

    Számos fogalom átértékelődött az életünkben lassan több mint egy éve jelen lévő koronavírus-­járvány következtében. Az eddig természetesnek tűnő dolgok bizonytalanná váltak, sok minden át- és felértékelődött. Kiderült, mi nélkül lehet, és mi az, ami nélkül nem tudunk élni. Ilyen utóbbi az élelmiszer-ellátás, és az ahhoz kapcsolódó termelés biztonsága.

  • A fenntarthatóság mellett kötelezte el magát a New Holland

    Az idén 126 éves mezőgazdasági gépgyártó cég idén erősíteni kívánja piaci pozícióit, miközben továbbra is kiemelt figyelmet szán a megújuló energiaforrásokat fókuszba állító fejlesztéseinek és partnerségi együttműködéseinek - hangzott el a márka első európai online sajtótájékoztatóján.

  • Növénytáplálás földön égen

    Az elmúlt évtizedekben a világ mezőgazdasága nagyot fejlődött. Elég csak a korszerű gépekre vagy az innovatív fajtákra, hibridekre gondolni. Ugyanakkor mintha kicsit megfeledkeztünk volna legfontosabb termelő eszközünkről, a talajról.

Címkék

Legtöbbet megtekintett