Keressen minket

Hírek

Trócsányi: A jogállamiságról szakmai érvek alapján kell vitázni

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Magyarország nyitott a vitára, de a jogállamiságról szóló vitát szakmai érvek alapján, nem pedig politikai hátterű gyanúsítgatásokra alapozva kell lefolytatni – jelentette kiTrócsányi Lászlópénteken Bukarestben, miután részt vett az EU-tagországok igazságügyi minisztereinek informális ülésén.


Trócsányi László: Olyan Európát kell kialakítani, ahol nincs egymásra mutogatás, vádaskodás…

A magyar igazságügy-miniszter elmondta, hogy mind Vera Jourová igazságügyi uniós biztossal, mind George Ciamba, európai ügyekért felelős román miniszterrel és Călin Popescu-Tăriceanu szenátusi elnökkel folytatott kétoldalú megbeszélései során egyértelművé tette, hogy Magyarország elutasítja a kettős mércét, és depolitizált vitát szorgalmaz a hetes cikkely szerinti eljárás ügyében.

Trócsányi László román tárgyalópartnereivel egyetértett abban, hogy az EU-ban nem szabad szembeállítani a régi és új tagállamokat, hanem olyan Európát kell kialakítani, ahol nincs egymásra mutogatás, vádaskodás, a vitákat pedig értelmes, szakmai álláspontok ütköztetésével, és nem politikai gyanúsítgatásokra alapozva folytatják le.

A miniszter elfogadhatatlannak nevezte azt, hogy politikai megfontolások alapján más uniós országokban is hatályos, de esetükben nem kifogásolt törvények miatt bírálják Magyarországot. A miniszter ezért részletesen tájékoztatta az igazságügyi uniós biztost, mely országok tapasztalatait figyelembe véve dolgozták ki Magyarországon a közigazgatási bírósági törvényt. Azt is felidézte: a tervezet szakértői előkészítésébe bírákat, egyetemi oktatókat, külföldi szakembereket is bevontak, és maga kérte ki a Velencei Bizottság véleményét.

A magyar tárcavezető beszámolója szerint az EU igazságügyi tanácsának pénteki ülésén az elmúlt öt év uniós jogalkotását értékelték, illetve a májusi európai parlamenti választások utáni időszak prioritásairól egyeztettek. Kiemelte: téma volt a fizetésképtelenségi eljárásról szóló európai uniós szabályozás, hozzátéve, hogy az erről szóló törvény előkészítése Magyarországon is megkezdődött.

„Szeretnénk, ha a csődeljárás, a felszámolás hatékonyabb lenne. A végelszámolást bürokráciamentessé akarjuk tenni, és második lehetőséget is adni azoknak, akiknek nehézségbe kerül a vállalkozásuk. Ez uniós és magyar téma is” – mondta az igazságügyi miniszter, aki bukaresti látogatása során az RMDSZ elnökével, Kelemen Hunorral is találkozott, akivel egyebek mellett az európai parlamenti választásokra történő felkészülésről egyeztetett.

Forrás: Magyar Szó/MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Ugrólovak sérülésmentesen

    A World of Showjumpingon jelent meg egy érdekes cikk dr. Jan-Hein Swagemakers tanácsaival, aki 2009-től a német díjugratócsapat állatorvosa, FEI-állatorvos, saját klinikával is rendelkezik, emellett ló-kiropraktőr is. Arról beszélt, hogyan lehet elkerülni egy kis odafigyeléssel az amúgy nagyon gyakori, tipikusan az ugrólovakat veszélyeztető sérüléseket.

  • Gazdátlan marhák bolyonganak a Földközi tengeren

    Két szállítóhajó, fedélzetén több mint 2700 szarvasmarhával bolyong immár két hónapja a Földközi tengeren. A hajók Spanyolországból tartottak Törökországba, ahol megtagadták az állatok kirakodását a kéknyelv betegség gyanúja miatt. A későbbiekben Líbia is elutasította az állatok befogadását.

  • Országosan védett lápot is érintett a fonyódi nádastűz

    A Fonyód határában lévő berekben hétvégén leégett 127 hektárnyi nádas, amelynek 70-80 százaléka országosan is védett lápos - közölte Rozner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóságához tartozó terület tájegységvezetője hétfőn az MTI megkeresésére.

Címkék

Legtöbbet megtekintett