Keressen minket

Hírek

Trump találkozni akar azzal, aki kiszivárogtatta az ukrán elnökkel folytatott beszélgetését

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Találkozni akar azzal, aki kiszivárogtatta az ukrán elnökkel folytatott beszélgetését – írta Donald Trump amerikai elnök vasárnap este közzétett Twitter-bejegyzései egyikében.

“Mint minden amerikai, megérdemlem, hogy találkozzam a vádlómmal, különösen mivel ez a vádaskodó, az úgynevezett ‘bejelentéstevő’ egy külföldi vezetővel folytatott tökéletes beszélgetést teljes mértékben pontatlanul és csalárd módon mutatott be” – fogalmazott az Egyesült Államok elnöke. Egy későbbi mikroblog-bejegyzésében pedig az alkotmányos felmentését (impeachment) célzó, kedden megindított eljárásra utalva megjegyezte: “éjjel-nappal erről beszélünk, erről szólnak a hírek, de nem derült ki semmi, ami a felmentést indokolná.”

Trump egy korábbi bejegyzésében azt is jelezte, hogy azzal is találkozni szeretne, aki törvénytelen módon informálta telefonbeszélgetéséről a bejelentéstevőt. “Vajon ez az ember kémkedett az elnök után?” – veti fel Trump.

Az elnök azt követően tette közzé e bejegyzéseket, hogy Adam Schiff, a demokrata többségű képviselőház hírszerzési bizottságának vezetője vasárnap az ABC televíziónak adott interjújában elmondta: a bizottság megállapodott a bejelentéstevővel, hogy megjelenik a bizottság e héten tervezett meghallgatásán.

Annak ellenére, hogy a kongresszus politikusai hétfőtől két hétig szabadságon vannak, a képviselőház három bizottsága változatlanul dolgozik az ügyön, miután az egyelőre névtelenséget élvező informátor szerint Donald Trump az ukrán elnökkel, Volodimir Zelenszkijjel folytatott telefonbeszélgetése során nyomást gyakorolt rá annak érdekében, hogy segítsen feltárni Joe Biden volt alelnök, az elnökjelöltségre jelenleg legnagyobb eséllyel pályázó demokrata politikus, valamint fia jövedelmező ukrajnai ügyleteinek hátterét.

Nancy Pelosi házelnök még pénteken jelentette ki, hogy “nem szabad elhúzni a dolgokat”, vagyis a demokrata párti képviselők szeretnék felgyorsítani az impeachment esetleges megindításához szükséges előzetes vizsgálódásokat.

Vasárnap a demokrata párti törvényhozók egy csoportja Pelosi részvételével zártkörű tanácskozást tartott Texasban az ügyben követendő kommunikációs stratégiáról. Sajtóértesülések szerint Hakeem Jeffries képviselő az üzenetek sulykolásának fontosságát emelte ki. Mint mondta: van néhány kifejezés – mint például az árulás, a hatalommal visszaélés, vagy a nemzetbiztonság -, amelyet a demokrata politikusoknak folyamatosan ismételgetniük kell. A Politico című lap tudósítása szerint Jerrold Nadler, a képviselőház igazságügyi bizottságának vezetője leszögezte: “Ha követjük a házelnök tervét, akkor győzedelmeskedünk.”

Közben Donald Trump munkatársai az elnök védelmére siettek. Stephen Miller – aki az elnök egyik belpolitikai tanácsadója a Fehér Házban -, az ABC televízióban azt fejtegette vasárnap: nem Trump az, aki visszaélt a hatalommal, hanem Joe Biden, volt alelnök, aki szerinte közbenjárt annak érdekében, hogy a fia a Burisma ukrán gázcég igazgatósági tagja lehessen. “Ebben az esetben az elnök a leleplező” – fogalmazott Miller, a bejelentéstevőt pedig a “mély állam munkásának” nevezte.

Rudy Giuliani, New York volt polgármestere, aki nemrég csatlakozott az elnök magánügyvédjeinek csapatához, a Fox televízióban arról beszélt vasárnap, hogy az elnök valójában a munkáját végezte, amikor vizsgálatot szorgalmazott az ügyben.

Giuliani, mint kiderült, az idén három alkalommal is találkozott különböző ukrán tisztségviselőkkel. Az idén januárban New Yorkban, majd februárban Varsóban Jurij Lucenko ukrán főügyésszel tárgyalt, tavasszal Párizsban egy meg nem nevezett ukrán ügyésszel egyeztetett, a nyáron pedig Madridban Zelenszkij ukrán elnök egyik közeli tanácsadójával, Andrej Jermakkal találkozott. Ezt maga Giuliani mondta el újságíróknak, a tárgyalások konkrétumairól azonban nem nyilatkozott.

Újságíróknak azt is kifejtette, hogy utazásait nem Donald Trump, a kormányzat vagy a Republikánus Párt finanszírozta, arról azonban nem ejtett szót, hogy ki segítette őt. Csak annyit mondott: a költségek egy részét a saját zsebéből állta. “Vajon az az igazi sztori, hogy az én utazásomat ki fizette, és nem az, hogy ő (Biden) áruba bocsátotta az Egyesült Államok alelnökségét?” – foglalta kérdésbe az állítását Giuliani a Reuters brit hírügynökség tudósítójának nyilatkozva.

Elemzők szerint a héten kezdődő képviselőházi meghallgatások egyik kulcsfontosságú szereplője éppen Rudy Giuliani lenne, aki a múlt héten még azt jelezte, hogy részt vesz a meghallgatáson, de vasárnap már azt közölte, hogy nem jelenik meg a kongresszusban. “Nem működöm együtt Adam Schiffel. Úgy gondolom, hogy Schiffet el kell mozdítani” – hangoztatta az ABC televízióban vasárnap.

A The New York Times című napilap internetes kiadása vasárnap este azt jelentette: Joe Biden tanácsadói levelet intéztek a legnagyobb tévécsatornák (ABC, CBS, NBC, CNN, Fox) vezetőihez, arra kérve őket, hogy ne hívják meg Rudy Giulianit a műsoraikba, és ne adjanak teret neki az Ukrajnáról és a volt demokrata alelnökről szóló, “teljességgel megalapozatlan” információk taglalásához.

Forrás: MTI

Fotó: Pixabay

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A hazai méhészet egyik „nagy öregje” - 50 éve a szakmában

    Az OMME pápai szervezete egyik „nagy öregjének” tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal. Egy életen át tartó tanulás, alkalmazkodás a körülményekhez és a hasznos technológia átvétele ezen írás apropója.

  • Nóniusz és magyar sportló – lótenyésztés Mezőhegyesen

    Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirok és Tangazdaságban össze kell egyeztetni a jövedelemtermelő tevékenységeket, az olyan feladatokkal, mint például a nóniusz fajta megőrzése. Ha padig jól csinálják, a nóniusztenyésztés is jövedelmező lehet.

  • 9,9 milliárd forint többletforrás a NAK tájékoztatási szolgáltatásához

    A kormány az eddigieken felül 9,9 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára a falugazdász-hálózat működtetéséhez és ahhoz a tudásmegosztáshoz, amely szükséges az uniós pályázati források eredményes felhasználásához – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Címkék

Legtöbbet megtekintett