Keressen minket

Hírek

Új lehetőségek a magyar és a fülöp-szigeteki agrárkapcsolatokban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Nagy István agrárminiszter és Emmanuel Piñol, a Fülöp-szigetek Köztárságának agrárminisztere közös megállapodást írt alá a kétoldalú tárgyalásokat követően Manilában.


Fotó: AM

A mezőgazdaság területén kölcsönösen előnyös együttműködés kialakítását és elmélyítését érintő érdekek közös képviselete a magyar és filippin kereskedelmi partnerség fellendítése érdekében is kulcsfontosságú. A két ország közötti megállapodás kiterjed a tudásmegosztásra mind technikai és az élelmiszerbiztonság területén, valamint a mezőgazdasági gépesítés fejlesztése terén is.

A miniszter azt is elmondta, hogy hazánk érdekelt abban, hogy a szigetországgal kiemelt kapcsolatot ápoljon. A tárcavezető biztosította  Emmanuel Piñolt arról, hogy a rendelkezésünkre álló víztisztítási és vízmegőrzési technológiák és az ahhoz kapcsolódó szaktudás átadása hamarosan megtörténhet a két ország között.

A tárcavezető továbbá kifejtette: hazánk azon dolgozik, hogy a Fülöp-szigeteki Köztársaság engedélyezze a Magyarországról származó hústermékek bevitelét. Három magyar üzem már 2017. nyarától rendelkezik akkreditációval, ennek példájára a többi érdeklődő magyar üzem akkreditációját is kezdeményeztük. A sertés kínálat szűkösségét a szigetországban az okozza, hogy az elmúlt években jelentősen csökkent a háztáji gazdaságokban nevelt egyedek száma. A háztáji gazdaságok – amelyből 7,7 millió nevel sertést –64%-os, míg az ipari jellegű tenyésztés csupán 36%-os részesedést ér el az ország sertéstenyésztésében.

A tárgyalásokon az is elhangzott, hogy még ez év első felében a Fülöp-szigeteki hatóságok állategészségügyi delegációt küldenek Magyarországra. A delegáció feladata lesz majd felmérni az itthoni állategészségügyi helyzetet és az azt ellenőrző magyar rendszereket. Jelenleg Fülöp-szigeteki Köztársaság korlátozza a sertés eredetű termékek importját Magyarország teljes területéről. A regionalizáció mielőbbi bevezetése érdekében a magyar hatóságok mindenben a fülöp-szigeteki hatóságok rendelkezésre állnak  és a magyar vállalatok készen állnak a filippin kereslet megbízható és jó minőségű sertéshússal való kielégítésére – hangsúlyozta Nagy István agrárminiszter.

A korábban a régió más országaiban és területein, így a Vietnámban, Hong Kongban és Szingapúrban is elért regionalizáció jól mutatja a magyar termékek iránti bizalmat.

Forrás: AM Sajtóiroda

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Fiatal sertéstenyésztő elkötelezve a berkshire mellett

    Hívták már tévéműsorba házasodni; 2019-ben ígéretes szakmai pályafutás kapujában álló fiatal gazdaként neki ítélték a Bokodi Sándor-díjat. Épp egy tanyafelújítás közepén tart, ennek ellenére a Tiszához igyekvő városiak, külföldiek állandóan megállnak nála nézelődni, mert Csikós István minden érdeklődőt szívesen fogad.

  • Konfliktus van az emberek táplálása és az éghajlat stabilizálása között

    A Nature című folyóiratban megjelent új tanulmány szerzői szerint a globális élelmiszer-termelés egyre nagyobb klímaveszélyt jelent, ugyanis a jelenlegi mértékű nitrogén-oxidul-kibocsátás miatt nemhogy az iparosodást megelőző hőmérsékletet mindössze 1,5 °C-kal fogja meghaladni a hőmérséklet, hanem a globális hőmérséklet-emelkedés 3 °C fölött lesz.

  • Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából kaptak elismerést

    Az 1956-os forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából 86-an vehették át szakmai elismerésüket az Agrárminisztérium díjátadóján. "56' szellemisége arra emlékeztet, nincs lehetetlen, csak bátorságra, összefogásra, tenni akarókra van szükség; olyan emberekre, mint önök, akik munkájára feltétel nélkül számíthatunk" - mondta köszöntőjében Farkas Sándor, az agrártárca miniszterhelyettese.

Címkék

Legtöbbet megtekintett