Keressen minket

Hírek

Ukrajna felfüggeszti munkáját az Európa Tanácsban Oroszország szavazati jogának visszaállítása miatt

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Ukrajna felfüggeszti munkáját az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésében, tiltakozásképpen az ellen, hogy Oroszország visszakapta öt éve megvont szavazati jogát a szervezetben – jelentette be az ukrán delegáció vezetője kedden Strasbourgban.

“Az ukrán küldöttség úgy döntött, az orosz küldöttség jogainak felfüggesztésével kapcsolatos kérdéseken kívül beszünteti munkáját a parlamenti közgyűlésben” – írta Volodimir Arjev a Facebookon.

Egyúttal arról is beszámolt, hogy a kijevi törvényhozást a téma sürgős megvitatására, az új ukrán elnököt és a külügyminisztert pedig álláspontjuk egyértelmű kifejezésére kérik.

Volodimir Zelenszkij új ukrán államfő csalódottságának adott hangot kedden a történtekkel kapcsolatban, és elmondta, hogy megpróbálta az ügyben országa mellé állítani Angela Merkel német kancellárt és Emmanuel Macron francia elnököt.

“Kár, hogy európai partnereink nem hallgattak meg bennünket, és így jártak el” – emelte ki.

Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök a Twitteren az orosz küldöttség visszatérést a közgyűlésbe az “agresszor bosszújának és a nemzetközi jog semmibevételének” nevezte. Hangsúlyozta, hogy átmeneti egyezségekért cserébe nem lehet megfeledkezni a Donyec-medence több tízezernyi halottjáról, százezrek tönkretett életéről és a Krím törvénytelen elcsatolásáról.

Az ukrán külügyminisztérium közleményében elfogadhatatlan engedménynek nevezte az orosz küldöttség visszatérését. Emlékeztetett arra az ukrán álláspontra, amely szerint Oroszország 2014 óta katonai agressziót folytat Ukrajna ellen, és súlyosan megsérti a nemzetközi jog normáit és alapelveit, beleértve az Európa Tanács alapító okiratát. A tárca szerint a közgyűlés döntése annak bizonyítéka, hogy Oroszország példátlan nyomására és pénzügyi zsarolása következtében a szervezet eltért a deklarált értékeitől és alapelveitől.

A heves viták után keddre virradóra megszületett döntés megteremtette az alapját annak, hogy Oroszország a 47 tagállamot tömörítő páneurópai szervezet tagja maradhasson. A határozatot, amely gyakorlatilag feloldja az orosz delegáció ellen 2014-ben hozott szankciókat, 118:62 arányban fogadták el.

Oroszország 2016-ban függesztette fel munkáját a közgyűlésben, két évvel azután, hogy küldöttségét a nemzetközi jogilag Ukrajnához tartozó Krím félsziget elcsatolása nyomán megfosztották szavazati jogától. Az orosz delegáció 2017 óta nem fizet tagdíjat sem, a szervezet szabályai szerint viszont kizárhatják azt az országot, amely nem tett eleget két éven át ezen kötelezettségének.

Május elején Moszkva a konfliktus miatt meglebegtette azt a lehetőséget is, hogy kilép az Európa Tanácsból, és felmondja az Emberi Jogok Európai Egyezményét.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Mérgező a méhlegelő?

    A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

  • Ragály, járvány, madárinfluenza

    2020 végén még úgy tűnt, az állatok zártan tartásának elrendelésével sikerül megakadályozni hazánkban a madárinfluenza-járvány kitörését. Sajnos mára már nem így van, Magyarország több területén tízezres baromfiállományokat kellett leölni.

  • Négy százalékkal nőtt a zöldség-gyümölcs fogyasztás az EU-ban

    Bár az Európai Unióban továbbra sem éri az átlagos zöldség-gyümölcs fogyasztás az ajánlott napi 400 grammot, biztató növekedést mutatott ki a Freshfel Europe januárban kiadott felmérése. A friss zöldség és gyümölcs termelését, forgalmazását és fogyasztását elemző Consumption Monitor szerint 2017-hez képest 4 százalékos a növekedés.

Címkék

Legtöbbet megtekintett