Keressen minket

Hírek

Vajdaságban épül a kontinens legnagyobb szélparkja

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az olasz Fintel Energia, a megújuló energiaforrások kiaknázásának balkáni úttörője bejelentette: úgy döntött, hogy elindítja az új szélparkok építését célzó projektumát, és a tervek között szerepel Európa legnagyobb szélparkjának kifejlesztése is, mégpedig Szerbia területén.

Az olasz Fintel Energia, a megújuló energiaforrások kiaknázásának balkáni úttörője bejelentette: úgy döntött, hogy elindítja az új szélparkok építését célzó projektumát, és a tervek között szerepel Európa legnagyobb szélparkjának kifejlesztése is, mégpedig Szerbia területén.


Tiziano Giovannetti, a Fintel Energia vezérigazgatója azt mondta, Szerbia ezzel azok közé az országok közé kerül, melyek a leggyorsabban tudnak átállni a fosszilis energiahordozókról a „zöld” energiára.

„Megalapítottuk az új projektumok megvalósítását szolgáló vállalatokat, és felépítjük a Lipar (10 MW), a Lipar 2 (10 MW), valamint a Maestrale Ring (572MW) szélerőművet. Az utóbbi a legnagyobb lesz az egész kontinensen” – részletezte Giovannetti. Közölte azt is, hogy a Vajdaság területén megvalósuló új projektumok 100 százalékos tulajdonosa a Fintel Energia lesz, 352 megawattról 944-re emelik a kapacitást, és ezzel a szélerőmű-fejlesztés tekintetében a vezető európai cégek közé kerülnek.

A közleményben kiemelik, hogy a Belgrádi Tőzsdén való tavaly novemberi sikeres megjelenés óta először ült össze a Fintel Energia igazgatóbizottsága. A cég egy évtizede jelen van a Balkánon, Szerbiában pedig a megújuló energiaforrások kiaknázása tekintetében az egyik legjelentősebb beruházó. Két szélparkot létesített itt, most a harmadik, a Košava szélpark telepítésén dolgozik. Ennek a második szakaszában a már meglevő 69 MW-hoz még 52 MW termelési kapacitást adnak hozzá.

Forrás: Magyar Szó

Fotó/Illusztráció: fintel.bz

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Sikerül-e megállítani az ázsiai óriás lódarazsat?

    Az elmúlt napokban kaptunk hírt az ázsiai óriás lódarázs (Vespa mandarinia) első, sikeresen elpusztított fészkeiről az Egyesült Államokban. Ez a lódarázsfaj nem azonos az Európában, főként Franciaországban jelentősen elterjedt és egyre terjedő kisebb betolakodóval, az ázsiai lódarázzsal (Vespa velutina), melyről már újságunk hasábjain többször tudósítottunk.

  • Márka üdítőital: a magyar szabadalom

    Jövőre lesz 50 éve, hogy Budafokon elkészült az első MÁRKA szőlő ízű szénsavas üdítőital-minta a pincegazdaságok kutató laboratóriumában (BKKL).

  • Idén drasztikusan kevesebb svájci csoki fogyott

    Több, mint 14 százalékkal kevesebb csokoládét adtak el a svájci gyártók idén, mint egy éve, melynek fő oka, hogy a vendéglátóiparban - elsősorban a éttermekben és a hotelekben - a járvány miatt jelentősen visszaesett a forgalom.

Címkék

Legtöbbet megtekintett