Keressen minket

Hírek

Vajdaságban épül a kontinens legnagyobb szélparkja

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az olasz Fintel Energia, a megújuló energiaforrások kiaknázásának balkáni úttörője bejelentette: úgy döntött, hogy elindítja az új szélparkok építését célzó projektumát, és a tervek között szerepel Európa legnagyobb szélparkjának kifejlesztése is, mégpedig Szerbia területén.

Az olasz Fintel Energia, a megújuló energiaforrások kiaknázásának balkáni úttörője bejelentette: úgy döntött, hogy elindítja az új szélparkok építését célzó projektumát, és a tervek között szerepel Európa legnagyobb szélparkjának kifejlesztése is, mégpedig Szerbia területén.


Tiziano Giovannetti, a Fintel Energia vezérigazgatója azt mondta, Szerbia ezzel azok közé az országok közé kerül, melyek a leggyorsabban tudnak átállni a fosszilis energiahordozókról a „zöld” energiára.

„Megalapítottuk az új projektumok megvalósítását szolgáló vállalatokat, és felépítjük a Lipar (10 MW), a Lipar 2 (10 MW), valamint a Maestrale Ring (572MW) szélerőművet. Az utóbbi a legnagyobb lesz az egész kontinensen” – részletezte Giovannetti. Közölte azt is, hogy a Vajdaság területén megvalósuló új projektumok 100 százalékos tulajdonosa a Fintel Energia lesz, 352 megawattról 944-re emelik a kapacitást, és ezzel a szélerőmű-fejlesztés tekintetében a vezető európai cégek közé kerülnek.

A közleményben kiemelik, hogy a Belgrádi Tőzsdén való tavaly novemberi sikeres megjelenés óta először ült össze a Fintel Energia igazgatóbizottsága. A cég egy évtizede jelen van a Balkánon, Szerbiában pedig a megújuló energiaforrások kiaknázása tekintetében az egyik legjelentősebb beruházó. Két szélparkot létesített itt, most a harmadik, a Košava szélpark telepítésén dolgozik. Ennek a második szakaszában a már meglevő 69 MW-hoz még 52 MW termelési kapacitást adnak hozzá.

Forrás: Magyar Szó

Fotó/Illusztráció: fintel.bz

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Olyan lesz a jövőnk, amilyenné tesszük

    Cselekedni kell, és minél hamarabb, hogy visszaszerezzük a külföldi fajták térhódítása miatt elvesztett pozícióinkat. Ha mi, növénynemesítők, vetőmagtermesztők és a döntéshozók, nem teszünk semmit, ha elfogadjuk a magyar fajták rendszerváltás óta tartó kiszorulását a hazai vetésterületekről, akkor elveszünk. Nemcsak mi, hanem élelmiszer-gazdaságunk is teljesen függővé válik a külföldtől.

  • Az erdő igazi tanítómester

    Jung László úgy tartja, az erdő maga az állandó változás. Minden nap más arcát mutatja, más kihívásokat tartogat, és a benne gazdálkodók is ilyen sokoldalúak. Az EGERERDŐ Zrt. korábbi vezérigazgatója a szakmában eltöltött 40 év tapasztalatait felhasználva friss nyugdíjasként sem állt le, folytatja kutatásait, téziseket állít fel, s megdönti korábbi sajátjait.

  • A széna korai etetésének előnyei és hátrányai

    A választott tejelő borjak szénával való etetése egy olyan téma, mely a szakértők körében is gyakran vitatott kérdés. Kell-e etetni? És ha igen mikor, illetve milyen típusú takarmányt? Coleen Jones és Jud Heinrichs, a Penn State Egyetem Tejipari Továbbképző oktatói az „Újszülött borjú etetése” című átfogó művükben mérlegelik a témát.

Címkék

Legtöbbet megtekintett