Keressen minket

Kultúra

Vajdasági napot tartanak a Budai Vigadóban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

AVajdaságkulturális értékeit mutatja be március 9-én a Hagyományok Háza tematikus napja, amelyen tánctanítás, mesemondás, népzenei koncert és gasztronómiai bemutató is várja az érdeklődőket a felújított Budai Vigadóban.


Fotó/Illusztráció: Vajdasági Nagyzenekar/szenttamas.rs

A délelőtt kezdődő gyerek- és családi programok között kézműves-foglalkozások, népszokások bemutatása, húsvéti készülődés, mesemondás és az óbecsei Kiscimbora táncosaival együtt szervezett gyerekjátékok, gyerekdalok tanulása is szerepel – közölte a Hagyományok Háza az MTI-vel.

A Budai Vigadó belső udvarán, az Átriumban délután gasztronómiai bemutató és kóstoló lesz, ahol a látogatók ízelítőt kaphatnak a Délvidék jellegzetes ételeiből, italaiból. A kupuszinai Dubacz Éva mákos rétest fog készíteni, a Hertelendyfalváról érkező Varga Erzsébet szentjánoskenyeres gőzfánkot készít, a borász Smit család pedig borkóstolót tart. Ezen kívül különböző édes és sós süteményeket, valamint aVajdaságban igen kedvelt vajalját (sült vaj) is megkóstolhatják az érdeklődők.

Az adai Pendergő tamburazenekar tamburás mesterkurzust tart, majd bemutatkoznak a Délvidéki régiók – Kupuszina, Hertelendyfalva, Ada, Óbecse és Csóka falvainak – viseletei, népdalai, táncai és népmeséi Csizmadia Anna és Csizmadia János táncosok, Raffai Judit népmesekutató, Lőcsei Antal mesemondó, valamint a Fokos és a Juhász zenekar közreműködésével.

Az egynapos rendezvény ideje alatt eredeti délvidéki folklórgyűjtéseket, Németh Mátyás temerini fotóművész fényképeit és az elsővajdasági népművészeti zsűrizés díjnyertes alkotásaiból válogatást tekinthet meg a közönség.

Délután 17 órától az Átriumban közös tánctanítás kezdődik, este aVajdasági Nagyzenekar ad népzenei koncertet, majdvajdasági táncházra invitálják a látogatókat. A Hagyományok Háza új táncháztematikájához híven elkezdik a Gömöri tájegység táncainak tanítását is. A muzsika hajnali kettőig szól majd a Juhász, a Fokos és a Pendergő zenekar közreműködésével.

A Muravidéki nappal elindított tematikus napok rendezvénysorozat ez év őszén a Felvidék bemutatkozásával folytatódik a Hagyományok Házában.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A fogyasztói magatartást vizsgálták

    A Motivaction piackutató ügynökség rendszeresen végez felméréseket az európai fogyasztói magatartásról – különös tekintettel a virág- és dísznövényvásárlási szokásokra – a Holland Virágiroda megbízásából. Az eredményekből levont következtetések aztán átültethetők a marketingeszközökbe és felhasználhatók a reklámkampányok során.

  • Ketchup-hiány van Amerikában, a COVID a felelős

    Az Egyesült Államokban a COVID-19 járvány csökkentette az ikonikus paradicsomszószok számát az asztalokon. Az egészségügyi korlátozásokkal kapcsolatos változások és a járványügyi hatóságok ajánlásai okolhatók a történtekért.

  • Merre halad a tenyésztés a tejelő ágazatban?

    Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma és a Tejelő Szarvasmarha- tenyésztési Tanács kutatói az amerikai tejipari tenyésztési szelekciós célkitűzések meghatározásáról készítettek elemzést, melyben rávilágítanak a lehetőségekre és akadályokra az állatok teljesítményének dokumentálására szolgáló új technológiákkal kapcsolatban.

Címkék

Legtöbbet megtekintett