Keressen minket

Kultúra

Vajdasági napot tartanak a Budai Vigadóban

Avatar

Közzétéve

Dátum:

AVajdaságkulturális értékeit mutatja be március 9-én a Hagyományok Háza tematikus napja, amelyen tánctanítás, mesemondás, népzenei koncert és gasztronómiai bemutató is várja az érdeklődőket a felújított Budai Vigadóban.


Fotó/Illusztráció: Vajdasági Nagyzenekar/szenttamas.rs

A délelőtt kezdődő gyerek- és családi programok között kézműves-foglalkozások, népszokások bemutatása, húsvéti készülődés, mesemondás és az óbecsei Kiscimbora táncosaival együtt szervezett gyerekjátékok, gyerekdalok tanulása is szerepel – közölte a Hagyományok Háza az MTI-vel.

A Budai Vigadó belső udvarán, az Átriumban délután gasztronómiai bemutató és kóstoló lesz, ahol a látogatók ízelítőt kaphatnak a Délvidék jellegzetes ételeiből, italaiból. A kupuszinai Dubacz Éva mákos rétest fog készíteni, a Hertelendyfalváról érkező Varga Erzsébet szentjánoskenyeres gőzfánkot készít, a borász Smit család pedig borkóstolót tart. Ezen kívül különböző édes és sós süteményeket, valamint aVajdaságban igen kedvelt vajalját (sült vaj) is megkóstolhatják az érdeklődők.

Az adai Pendergő tamburazenekar tamburás mesterkurzust tart, majd bemutatkoznak a Délvidéki régiók – Kupuszina, Hertelendyfalva, Ada, Óbecse és Csóka falvainak – viseletei, népdalai, táncai és népmeséi Csizmadia Anna és Csizmadia János táncosok, Raffai Judit népmesekutató, Lőcsei Antal mesemondó, valamint a Fokos és a Juhász zenekar közreműködésével.

Az egynapos rendezvény ideje alatt eredeti délvidéki folklórgyűjtéseket, Németh Mátyás temerini fotóművész fényképeit és az elsővajdasági népművészeti zsűrizés díjnyertes alkotásaiból válogatást tekinthet meg a közönség.

Délután 17 órától az Átriumban közös tánctanítás kezdődik, este aVajdasági Nagyzenekar ad népzenei koncertet, majdvajdasági táncházra invitálják a látogatókat. A Hagyományok Háza új táncháztematikájához híven elkezdik a Gömöri tájegység táncainak tanítását is. A muzsika hajnali kettőig szól majd a Juhász, a Fokos és a Pendergő zenekar közreműködésével.

A Muravidéki nappal elindított tematikus napok rendezvénysorozat ez év őszén a Felvidék bemutatkozásával folytatódik a Hagyományok Házában.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Egy ágyban az ellenséggel - Miért háziasítottuk a farkast?

    Abból a perspektívából nézve, hogy az ember miért éppen olyan állatot háziasított először, ami drága, nehezen hozzáférhető húst eszik, rejtély. A háziasítás megtörténte után, az ember a kutya őseit, vagyis a farkast, mint potenciális vetélytársat, kiirtotta környezetéből. Ezért a farkasoknak a zord, viszontagságos időjárású hegyekbe kellett visszahúzódniuk.

  • Földimogyoró – hazai nemesítésből

    A földimogyoró termesztése új korszakot nyithat a hazai mezőgazdaságban. Homokos területeken már sikerrel vizsgázott a növény, 2 tonnás hektáronkénti terméssel számolnak a zákányszéki gazdák. A Balla Zoltán által nemesített földimogyorók 2021-ben államilag elismert fajtává válhatnak.

  • Futrinka Fánival Rákóczi erdejében

    A Dabas közeli Mántelki erdőtömbben húzódik a Rákóczi erdeje tanösvény. A piros körrel jelölt útvonal autóval először közúton, majd földúton közelíthető meg; a Mántelki erdészház és pihenőnél kezdődik és 7 kilométeren keresztül bemutatja az erdő élővilágát, az erdészek munkáját.

Címkék

Legtöbbet megtekintett