Keressen minket

Kultúra

Vanessa Redgrave és Franco Nero kapta az Európai Mozi Nagykövete díjat Miskolcon

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A Európai Mozi Nagykövete díjas Vanessa Redgrave Oscar-díjas angol színésznő és férje, Franco Nero olasz színész, filmproducer, filmrendező, forgatókönyvíró a 16. CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon, a Művészetek Házánál 2019. szeptember 19-én. Fotó: MTI/Vajda János

Vanessa Redgrave és Franco Nero kapta az idei CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztiválon az Európai Mozi Nagykövete díjat. A világsztár angol-olasz művészházaspár személyesen vette át az elismerést az eseményen.

“Amikor egy ilyen díjat kap az ember, az azt jelenti, hogy jó munkát végeztünk” – mondta Franco Nero az elismerés kapcsán az M5 kulturális csatorna Kult30 című műsorában pénteken sugárzott interjúban.

A Golden Globe-díjas színész, aki több magyar filmben szerepelt, kérdésre válaszolva beszélt arról is, hogy tapasztalatai szerint az egész világon, így Amerikában, Angliában és Olaszországban is mások a rendezők, minden országban másként készítik a filmeket. Magyarországi tapasztalatairól Franco Nero azt mondta, amikor a Honfoglalást, Árpád történetét forgatták, “sajátos időbeosztás” szerint kellett dolgozni. Szünet nélkül folyt a munka délutánig. Ez eleinte meglepő volt számára, de elfogadta. A színész azt mondta, szerette, ahogy a magyar rendezők dolgoznak, nagyon profin végzik a munkájukat.

Vanessa Redgrave, aki pályáját egy Shakespeare vígjátékkal kezdte, az interjúban azt mondta, mindenki számára fontos, hogy klasszikusokkal dolgozzon. Azt vette észre, hogy a fiatalok mostanában elkezdtek klasszikusokkal dolgozni, és ezt szerinte kifejezetten jól csinálják.

“Nagyon meg vagyok lepve, hogy ennyire jól megy nekik, hiszen sok gyakorlás kell hozzá, például beszéd- és légzéstechnika, és persze fegyelem” – vélekedett a színésznő, aki szerint mindenkinek meg kell ismernie saját klasszikus íróit. Mint hozzátette, nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy egy kicsit az olasz klasszikusokat is megismerhette férjének köszönhetően. Példaként említette Eduardo de Philippo írót, színészt, akivel személyesen is találkozhatott.

Az Oscar-díjas színésznő kérdésre válaszolva úgy vélte, a színészethez nem elég csupán tehetségesnek lenni, minden szakmában kell a képzés, a gyakorlás. Mint fogalmazott, mindegy, hogy egy intézményben tanulsz, vagy egy filmben szerzed meg a tapasztalatokat, vagy hogy először iskolába jársz és csak aztán lépsz a pályára, a fontos, hogy képezd magad.

Franco Nero az interjúban a klasszikus művek kapcsán azt hangsúlyozta: azok soha nem múlnak el, mindig velünk maradnak, egy egész életen át elkísérnek. Példaként említette a Camelot című musicalt, amely klasszikussá vált. Mint mondta, J. F. Kennedynek például ez volt a kedvence, minden este, lefekvéskor a Camelot zenéjét hallgatta. Felidézte azt is, hogy pályáját egy García Lorca-darabbal kezdte, abban játszott először.

Franco Nero kérdésre válaszolva elárulta, hogy otthon soha nem beszélnek a feleségével munkáról, inkább megpróbálja rávenni, hogy együtt nézzenek sportot a tévében.

A CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál az Európai Mozi Nagykövete díjat 2016-ban alapította, első díjazottja Juliette Binoche volt.

A fesztiválon csütörtökön a díjátadót követően levetítették a Franco Nero főszereplésével 1966-ban bemutatott Django című filmet, majd a Júlia című alkotást, amely 1977-ben az Oscar-díjat hozta meg Vanessa Redgrave számára.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

    A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

  • Ha sok az autó az erdőszélen

    A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

  • Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

    Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Címkék

Legtöbbet megtekintett