Keressen minket

Hírek

Varga: a kormány a családok támogatásának költségvetését nyújtotta be az Országgyűlésnek

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A 2020. évi költségvetési törvényjavaslat, miután Varga Mihály pénzügyminiszter átnyújtotta Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének az Országházban 2019. június 4-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

A kormány családbarát költségvetést nyújtott be az Országgyűlésnek – hangsúlyozta Varga Mihály pénzügyminiszter kedden a parlamentben, mielőtt Kövér Lászlónak, az Országgyűlés elnökének átnyújtotta a törvény tervezetét.

A büdzsé  fő pilléreinek nevezte a családok támogatásának növelését, a gazdaságvédelmi akciótervet, a tovább csökkenő adókat és a tovább bővülő biztonsági kiadásokat.

A pénzügyminiszter kiemelte: jövőre csaknem 224 milliárd forinttal emelkedik a családok támogatása, a gazdaságvédelmi akcióterv pedig mintegy 500 milliárd forintos segítséget jelent a gazdaság szereplőinek, miközben tovább csökkenek az adók és tovább nőnek a biztonsági kiadások.

Már ma is igaz, hogy Európában a bruttó nemzeti össztermékhez képest Magyarországon a legmagasabb a családtámogatások aránya, de “további lépéseket tartunk szükségesnek” – fejtette ki. “Éppen ezért a jövő évben közel 2228 milliárd forint áll majd rendelkezésre a magyar családok támogatására. Ez közel 224 milliárd forinttal magasabb az idei összegnél” – mondta, megjegyezve, hogy 2020-tól elérhető lesz a családvédelmi akcióterv összes intézkedése.

Varga Mihály jelezte: a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget szolgálja, hogy ez az ötödik év, amikor tavasszal nyújtják be a költségvetést, így mindenki fél évvel korábban ismerheti meg a következő évi kormányzati terveket.

Varga Mihály rámutatott: az elmúlt évek kedvező fiskális és reálgazdasági folyamatainak köszönhetően a 2020-as költségvetési törvényjavaslatban a kormány 4 százalékos gazdasági növekedéssel, 1 százalékos GDP-arányos költségvetési hiánnyal, a GDP-arányos államadósság további csökkenésével – év végére 67 százalékra történő mérséklődésével -, valamint 2,8 százalékos inflációval számol.

A kormány az állam működését tekintve – hasonlóan az idei és az előző évhez – 2020-ban is nullszaldós költségvetést készített – hangsúlyozta.

A tárcavezető jelezte, a nyugdíjak vásárlóerejének megőrzése, az inflációt követő nyugdíjemelés mellett, 2020-ban már a negyedik egymást követő évben biztosítja a kormány nyugdíjprémium kifizetését.

A 2019-eshez képest oktatásra 48 milliárddal, egészségügyre 184 milliárddal, nyugdíjakra 136 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozóknak pedig 238 milliárd forinttal több jut jövőre – mondta. Hozzátette, hogy otthonteremtésre majdnem 300 milliárd forintot biztosítanak, a magyar vidék fejlesztése és fejlődése érdekében pedig a költségvetés a Magyar falu programra 150 milliárd forintot különít el, amely a vidéki lakosság életminőségének javítását teszi lehetővé.

2010-hez képest a családok támogatására 1261 milliárd forinttal, oktatásra több mint 500 milliárd forinttal, egészségügyre 740 milliárd forinttal, a nyugdíjakra 840 milliárd forinttal, az államháztartásban dolgozók bérére 1.455 milliárddal, a rendvédelmi kiadásokra pedig a 2010-es duplája, 723 milliárd forinttal magasabb összeg jut – sorolta.

A pénzügyminiszter emlékeztetett: a magyar gazdaság elért eredményeinek megvédése és az európai átlagos növekedést 2 százalékponttal meghaladó bővülés biztosítása érdekében a kormány a múlt héten 13 plusz 1 pontból álló gazdaságvédelmi akciótervet fogadott el, ennek fő elemei az adózás egyszerűsítését, egyes adók kulcsának mérséklését, adók összevonását tartalmazzák.

Kifejtette: egyebek mellett csökken a szocho, és a kiva mértéke, kevesebb adó lesz, és az adóelőleg feltöltés eltörlését is kezdeményezi a kabinet, így minden évben májusban rendezhetik a vállalkozások az adótartozásukat. Elmondta: a következő évi büdzsé a gazdaságvédelmi program 13 plusz 2 eleme.

A pénzügyminiszter kiemelte, a magyar GDP első negyedéves adata, az 5,3 százalékos éves szintű bővülés azt vetíti előre, hogy a magyar gazdaság a jövőben is 4 százalék körül nőhet. Az előrejelzések viszont azt mutatják, hogy Európa gazdasága, benne az eurózóna, egyúttal Németország gazdaságának bővülése lassul, a német gazdasági növekedés már alig volt 0 százalék fölött,  a cseh gazdasági növekedés is visszaesett, az első negyedévben csak 2,5 százalék volt. A kormány azt szeretné elérni, hogy a magyar gazdaság tartósan az EU növekedési átlaga fölött 2 százalékponttal bővüljön – erősítette meg.

A gazdaságvédelmi program részeként a kormány a munkahelyteremtést is folytatni kívánja – fűzte hozzá.

Kérdésre a pénzügyminiszter jelezte: már első nap, hétfőn sikeres volt a magyar államkötvény plusz értékesítése, délig 20 milliárd forint körül adtak el belőle.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke kedden a költségvetés benyújtásakor a parlamentben kiemelte: július 12-én tartja az Országgyűlés a 2020-as költségvetés zárószavazását, ami egyben a tavaszi ülésszak utolsó napja lesz. Jó döntésnek nevezte a törvény elfogadásának korábbra hozását, mivel ez – mint mondta – kifelé is stabilitást sugároz.

Ismertette, az általános vitát június 19-21 között folytatják le, a részletes vita június 25-28 között lesz. Július 3-án és 4-én a költségvetési bizottság megtárgyalja a módosító javaslatokat, az összegző módosítókról július 08-án döntenek majd.

Forrás: MTI

 

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

    A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

  • Ha sok az autó az erdőszélen

    A járványhelyzet az erdők gondozása, fenntartása terén is érezteti hatását. A fővárosban és az agglomerációban élő mintegy hárommillió ember számára természetes kikapcsolódást kínáló, Pilisi Parkerdő által kezelt erdők látogatottsága rekordot döntött 2020-ban. A helyzet több helyen hasonló az országban.

  • Baromfihús hiány az Egyesült Államokban

    Az amerikai piacon jelenleg gondot okoz a baromfihús iránti kereslet kielégítése. A csirkehúsos szendvicsek a vártnál jobban fogynak, de a hústermelők nem tudnak lépést tartani a megnövekedett igényekkel.

Címkék

Legtöbbet megtekintett