Keressen minket

Hírek

Varga Mihály: a kormány folytatja a befektetőbarát gazdaságpolitikát

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Varga Mihály pénzügyminiszter (j) és Bársony Farkas, az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) elnöke megérkezik az AmCham üzleti fórumára a Budapest Marriott Hotelben 2019. június 7-én. MTI/Balogh Zoltán

A kormány folytatja a befektetőbarát gazdaságpolitikát, ezt szolgálják a jövő évi költségvetés és a gazdaságvédelmi akcióterv egyes intézkedései is – mondta Varga Mihály az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) üzleti fórumán pénteken Budapesten.

A pénzügyminiszter kiemelte: az intézkedések hatására tovább javul az üzleti környezet, tovább csökkennek az adók. A 13 plusz 1 pontból álló gazdaságvédelmi akcióterv célja, hogy a kormány megvédje a magyar gazdaság eddig elért eredményeit.

Jelezte: 2018-ban az Egyesült Államok volt a 3. legnagyobb tőkebefektető Magyarországon, az országban mintegy 1700 amerikai irányítású vállalkozás működik, amelyek több mint 100 ezer embernek adnak munkát.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a gazdaságvédelmi akciótervben szereplő intézkedések mintegy 500 milliárd forinttal segítik a magyar gazdaság szereplőit.

Az intézkedések alapján csökken a szociális hozzájárulási adó, a kisvállalati adó, a szálláshelyi adó mértéke, nulla százalék lesz a reklámadó kulcsa. Emellett megszűnik az egyszerűsített vállalkozói adó, az adófeltöltés eltörlését kezdeményezi a kormány, továbbá kedvezőbbé válnak a fejlesztési adókedvezmény szabályai.

A magyar gazdaság egyre jobban teljesít, míg az Európai Unió (EU) gazdasága egyre inkább nehézségekkel küzd. A magyar gazdaság tavaly 4,9 százalékkal bővült, idén az első negyedévben a bővülés elérte az 5,3 százalékot, amivel az EU-ban a tagállamok rangsorában az első helyre kerültünk. Fontos tény, hogy nem hitelfelvételekből valósul meg a felzárkózás, hanem annak az alapja a kiegyensúlyozott növekedés – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály kiemelte: 2010 óta összességében 28,6 százalékkal bővült a magyar gazdaság.

Jelezte: a magyar-amerikai politikai kapcsolatok az elmúlt időszakban magasabb szintre emelkedtek. Donald Trump amerikai elnök és Orbán Viktor miniszterelnök nemrég lezajlott találkozóján egyértelművé vált, hogy a legfontosabb kérdésekben, így a migráció, a terrorizmus és a hazafias politika terén nagyon hasonló az álláspontunk.

A miniszter elmondta: a kormány már évek óta dolgozik Magyarország versenyképességének javításán, ebben a munkában a kabinet kiemelkedő és tevőleges partnere az AmCham, a kamarának szerepe volt egyebek mellett az egykulcsos társasági adó bevezetésében, a kutatás-fejlesztést erősítő “Invented in Hungary” szemlélet erősítésében és térnyerésében a nálunk működő külföldi vállalatok között. Az AmCham szakemberei emellett a kormánnyal együtt tevékeny munkát végeznek a Nemzeti Versenyképességi Tanácsban is.

A kormány azt szeretné, ha a magyar gazdaság a jövőben is az EU átlagos gazdasági bővülése fölött 2 százalékponttal, 4 százalék körüli mértékben nőne, ebben az itt működő amerikai vállalatok tevékenységére is számít a kormányzat – mutatott rá a pénzügyminiszter.

Varga Mihály kiemelte: az AmChammel 2011-ben kötött stratégiai partnerségi megállapodás és az egyesült államokbeli vállalatokkal kötött stratégiai megállapodások rendszere beváltotta a hozzáfűzött reményeket.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Gombával a rák ellen

    Egy új tanulmány szerint napi 18 gramm gomba elfogyasztása csökkentheti a rák kialakulásának kockázatát. Akik naponta megesznek két közepes méretű gombát, 45%-kal kisebb eséllyel lesznek rákos betegek, mint a gombát nem fogyasztók. Ez a Pennsylvaniai Egyetemen készült kutatás következtetése, amelyet az Advances in Nut­rition című cikkben publikáltak.

  • Mindig zsenge a karalábé

    Annak idején édesapámnak megengedték, hogy ne egye meg a karalábélevest, és gyerekkoromban én sem szerettem ezt a zöldséget. Azóta sok új fajta született, amelyek zsengék maradnak és kellemes ropogós állagúak, jóízűek, nyersen is jól fogyaszthatók. Érdemes a házikertben is termeszteni, május elejétől palántázható.

  • Hogyan segíthet a legeltető marhatartás a globális felmelegedés enyhítésében?

    Bizonyos elméletek szerint a szarvasmarhák szennyezik a légkört, mert emésztési folyamataik révén metánt bocsátanak ki. Azonban egy új megközelítés ezt az elméletet igyekszik megcáfolni, ugyanis a szarvasmarhák éppen, hogy segítenek a légköri széndioxid csökkentésében és a klímaváltozás enyhítésében.

Címkék

Legtöbbet megtekintett