Keressen minket

Hírek

Venezuelai válság – Az ellenzék birtokba vette Caracas egyesült államokbeli diplomáciai épületeit

Avatar

Közzétéve

Dátum:

A venezuelai ellenzék vezetőjének, Juan Guaidónak a megbízottjai ellenőrzésük alá vonták a latin-amerikai ország egyesült államokbeli képviseleteinek három épületét – jelentette be hétfőn Carlos Vecchio, Guaidó washingtoni képviselője.


Fotó:Carlos Vecchio, Wikipédia

Vecchio közlése szerint a New Yorkban lévő venezuelai konzulátusról, valamint két olyan washingtoni épületről van szó, amely a venezuelai védelmi minisztérium tulajdonát képezi.

A magát januárban ideiglenes államfőnek kikiáltó és az Egyesült Államok által elsőként elismert Guaidó képviselője azt is közölte: napokon belül birtokba veszik Venezuela washingtoni nagykövetségének épületét. Az amerikai főváros egyik elegáns negyedében található épület értéke – washingtoni ingatlanszakértők becslései szerint – mintegy 2,2 millió dollár.

“Azért tettük meg e lépéseket, hogy megőrizzük a venezuelaiak vagyonát ebben az országban” – fogalmazott Carlos Vecchio, aki a venezuelai katonai attasé irodájában tartott hétfőn sajtóértekezletet. Az épületben levették a falról Nicolás Maduro elnök arcmását, és a helyére Juan Guaidóét tették fel.

Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő újságíróknak azt mondta: az Egyesült Államok “örömmel támogatja” az épületek tulajdonosváltására vonatkozó kérést.

A venezuelai külügyminisztérium közleményben szólította fel az amerikai hatóságokat, hogy “tegyék meg a szükséges intézkedéseket” az épületek és a benne lévő irodák “erőszakos elfoglalásának azonnali visszafordítására”. A venezuelai tárca álláspontja szerint a tulajdonjog átruházásával megsértették a diplomáciai tulajdonban lévő vagyonok védelméről szóló nemzetközi egyezményeket.

Carlos Vecchio egyúttal bejelentette: az Egyesült Államokban a venezuelai külképviseleteken dolgozó 55 munkatárs közül 12 személy döntött úgy, hogy az Egyesült Államokban marad és Juan Guaidót támogatja.

Vecchio sajtóértekezletén – ahol elhangzott az is, hogy Venezuelában már visszafordíthatatlan változások zajlanak – megjelent az ország Egyesült Államokban akkreditált katonai attaséja, José Luís Silva ezredes is, aki már január 27-én elismerte Juan Guaidót ideiglenes államfőként.

Az Egyesült Államok még Venezuelában maradt diplomatái a múlt hét végén valamennyien elhagyták a dél-amerikai országot.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Az akácméz mindent visz

    Ha az akác jól fizet, akkor a méhésznek nem lehet rossz szezonja. Ez a régi igazság látszik beigazolódni idén is, holott még csak a nyár közepén tartunk. És arra is emlékszünk, hogy a tavaszi indulás nem volt túl biztató.

  • Az idő bizonyított: jó döntés volt

    Tíz évvel ezelőtt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) egyik tárgyalójában dr. Seregi János döntése nyomán megalakult a 22 állami erdőgazdaság közös magazinja. Miért éppen az MFB-nél? – kérdezhetik sokan. Azért, mert akkor az erdőgazdaságok felügyelete az MFB Agrár- és Zöldbank Igazgatóságához tartozott, melynek ügyvezető igazgatója dr. Seregi János volt.

  • Virágbemutató a Gyöngyösi sétányon

    Immár 19. alkalommal rendezte meg Budapest 13. kerületének önkormányzata a Gyöngyösi sétányon az egynyárivirág-bemutatót és kertbarát sétát. A sétányon idén is több ezer tő egynyári virágot ültettek ki.

Címkék

Legtöbbet megtekintett