Keressen minket

Hírek

Visszahódítjuk dicső múltunkat

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az újvidéki magyarság számára az idén immár 18. alkalommal szervezték meg a már hagyományossá vált városnapi ünnepséget. Az eseménnyel – amelynek ezúttal is az Újvidéki Színház adott otthont – közösen emlékeztünk meg arról, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén nyilvánította szabad királyi várossá Újvidéket.

Az újvidéki magyarság számára az idén immár 18. alkalommal szervezték meg a már hagyományossá vált városnapi ünnepséget. Az eseménnyel – amelynek ezúttal is az Újvidéki Színház adott otthont – közösen emlékeztünk meg arról, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén nyilvánította szabad királyi várossá Újvidéket.


Ótos András felvétele

A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Szervezetének nevében Erdély Lenke elnök köszöntötte az egybegyűlteket: Február elseje 1748. örökségét, ennek az örökségnek a megőrzését, ápolását és továbbadását jelenti. Ünnep és öröm ez a nap, de egyben feladatokat is hordoz magában: megemlékezni dicső múltunkról; visszahódítani a feledéstől, a közömbösségtől, az érdektelenségtől saját értékeinket; ápolni őseink páratlanul gazdag hagyományait; felfedezni és megbecsülni az itt élő kortárs alkotókat; összefogni és örülni közösségi eredményeinknek, de egymás egyéni teljesítményeinek is. A mi kisebbségi, kulturális rendezvényeink a hűségről és a ragaszkodásról szólnak, amelyek az újvidéki magyarságot szülőföldjéhez: а múltjához, történelméhez, anyanyelvéhez és kulturális örökségéhez kötik. Városnapi ünnepünknek a megemlékezésen túl, az a célja, hogy felmutassuk saját szellemi értékeinket, erősítsük közösségünket hitében és kötelékeiben – mondta az elnök asszony.

Ünnepi beszédet mondott dr. Őri László, Pécs város alpolgármestere, dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő és Miloš Vučević polgármester is, láthattuk/hallhattuk Zima Krisztína komolyzenei előadását, felolvasást Lovas Ildikó és Lennert Móger Tímea szövegeiből, láthattuk Póth Imre filmösszeállítását, a Manó Táncegyüttes, a Tengelice kórus, a Fokos zenekar, valamint a Mitugrász és a Tűzrevaló gyermektáncegyüttesek fellépését. Az ünnepi esemény bevezetőjeként a színház előcsarnokában megnyílt Dávid Csilla fotóriporterünk szülővárosának születésnapjára összeállított kiállítása. Az Újvidék-emlékalbum elnevezésű fotógyűjtemény a hónap végéig tekinthető meg. Az ünnepségen elhangzottakról hétvégi számunkban bővebben is beszámolunk.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • A hazai méhészet egyik „nagy öregje” - 50 éve a szakmában

    Az OMME pápai szervezete egyik „nagy öregjének” tapasztalatait szeretném megosztani az olvasókkal. Egy életen át tartó tanulás, alkalmazkodás a körülményekhez és a hasznos technológia átvétele ezen írás apropója.

  • Nóniusz és magyar sportló – lótenyésztés Mezőhegyesen

    Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirok és Tangazdaságban össze kell egyeztetni a jövedelemtermelő tevékenységeket, az olyan feladatokkal, mint például a nóniusz fajta megőrzése. Ha padig jól csinálják, a nóniusztenyésztés is jövedelmező lehet.

  • 9,9 milliárd forint többletforrás a NAK tájékoztatási szolgáltatásához

    A kormány az eddigieken felül 9,9 milliárd forint forrást biztosít a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara számára a falugazdász-hálózat működtetéséhez és ahhoz a tudásmegosztáshoz, amely szükséges az uniós pályázati források eredményes felhasználásához – jelentette be Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Címkék

Legtöbbet megtekintett