Keressen minket

Hírek

Visszahódítjuk dicső múltunkat

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az újvidéki magyarság számára az idén immár 18. alkalommal szervezték meg a már hagyományossá vált városnapi ünnepséget. Az eseménnyel – amelynek ezúttal is az Újvidéki Színház adott otthont – közösen emlékeztünk meg arról, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén nyilvánította szabad királyi várossá Újvidéket.

Az újvidéki magyarság számára az idén immár 18. alkalommal szervezték meg a már hagyományossá vált városnapi ünnepséget. Az eseménnyel – amelynek ezúttal is az Újvidéki Színház adott otthont – közösen emlékeztünk meg arról, hogy Mária Terézia 1748. február 1-jén nyilvánította szabad királyi várossá Újvidéket.


Ótos András felvétele

A Vajdasági Magyar Szövetség Újvidéki Szervezetének nevében Erdély Lenke elnök köszöntötte az egybegyűlteket: Február elseje 1748. örökségét, ennek az örökségnek a megőrzését, ápolását és továbbadását jelenti. Ünnep és öröm ez a nap, de egyben feladatokat is hordoz magában: megemlékezni dicső múltunkról; visszahódítani a feledéstől, a közömbösségtől, az érdektelenségtől saját értékeinket; ápolni őseink páratlanul gazdag hagyományait; felfedezni és megbecsülni az itt élő kortárs alkotókat; összefogni és örülni közösségi eredményeinknek, de egymás egyéni teljesítményeinek is. A mi kisebbségi, kulturális rendezvényeink a hűségről és a ragaszkodásról szólnak, amelyek az újvidéki magyarságot szülőföldjéhez: а múltjához, történelméhez, anyanyelvéhez és kulturális örökségéhez kötik. Városnapi ünnepünknek a megemlékezésen túl, az a célja, hogy felmutassuk saját szellemi értékeinket, erősítsük közösségünket hitében és kötelékeiben – mondta az elnök asszony.

Ünnepi beszédet mondott dr. Őri László, Pécs város alpolgármestere, dr. Pásztor Bálint köztársasági parlamenti képviselő és Miloš Vučević polgármester is, láthattuk/hallhattuk Zima Krisztína komolyzenei előadását, felolvasást Lovas Ildikó és Lennert Móger Tímea szövegeiből, láthattuk Póth Imre filmösszeállítását, a Manó Táncegyüttes, a Tengelice kórus, a Fokos zenekar, valamint a Mitugrász és a Tűzrevaló gyermektáncegyüttesek fellépését. Az ünnepi esemény bevezetőjeként a színház előcsarnokában megnyílt Dávid Csilla fotóriporterünk szülővárosának születésnapjára összeállított kiállítása. Az Újvidék-emlékalbum elnevezésű fotógyűjtemény a hónap végéig tekinthető meg. Az ünnepségen elhangzottakról hétvégi számunkban bővebben is beszámolunk.

Forrás: Magyar Szó

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Változatos levéltetvek

    A szúró-szívó szájszervvel rendelkező levéltetvek minden évben tetemes kárt okoznak a gyümölcsfák leveleinek, fiatal hajtásainak szívogatásával. A megtámadott levelek összesodródnak, torzulnak, elszíneződhetnek, és már a nyár elején lehullanak. Az új levelek lassabban képződnek, ami a hajtások növekedésének leállásához is vezethet.

  • Afrikai sertéspestis elleni vakcinát tesztelnek

    Az afrikai sertéspestis elleni új vakcina klinikai tesztelése zajlik a Fülöp szigeteken, ahol nagy méreteket öltött a járvány.

  • Méregtelenítő kúrák - használ vagy inkább árt a testünknek?

    A méregtelenítő kúrák célja a szervezet méregtelenítése a mérgező anyagoktól, népszerűek az egészségük javításában érdekelt emberek körében. De vajon ezek hasznosak vagy inkább károsak?

Címkék

Legtöbbet megtekintett