Keressen minket

Kultúra

Visszakapta méltó otthonát a halasi csipke

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Fotó: Fekete István Forrás: AM Sajtóiroda

A felújított Halasi Csipkeház és Csipkemúzeum ad ismét otthont a magyar iparművészet különleges, egyik legismertebb varrótechnikájával készített csipkéinek – fogalmazott megnyitóbeszédében V. Németh Zsolt, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztos.

A 70 milliós uniós és hazai forrásból felújított, és ünnepi keretek között átadott kiskunhalasi Csipkeházban otthonra leltek a százéves hagyományt őrző csipkecsodák. A Halasi Csipke több mint egy évszázadra visszatekintő múltja állandóságot, biztonságot és stabilitást sugall – mondta V. Németh Zsolt.

A 2014 óta hungarikum címet viselő halasi csipke máig élő hagyományát ápolók megérdemlik a tiszteletet. A csipkekészítők művészi szinten, egyedüliként tartják fenn a generációkon átörökített, magas színvonalon űzött iparművészeti technikát – értékelt a miniszteri biztos. V. Németh Zsolt hangsúlyozta: a halasi csipkevarrás a jelenkor viszonyai között is megállja a helyét és részévé válhat a mai viselet- és lakáskultúránknak is.

A csipke elenganciát sugároz, egyediséget, harmóniát. Különösen igaz ez a halasi csipkére. Leheletkönnyű, míves kézműves csoda, amely illően alkalmazva a női ruhákon továbbörökíti őseink mesterségbeli tudását.

Az agrártárca által indított folkTrend program arra törekszik, hogy mindazokat az elemeket, amelyek népi kultúránk részei voltak, a ma embere számára is elfogadhatóvá tegye. A halasi csipke is ilyen, ma is élő hagyomány, amely remélhetően még sokáig gyönyörködtet majd mindenkit.

Forrás: AM Sajtóiroda

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Nyitott ökológiai gazdaság

    A győrújfalui Sudár Birtokot 2016-ban álmodta meg Sudárné Boros Zsóka agrármérnök, akinek a szülei már korábban is gazdálkodtak. Az akkori családi gazdaság adminisztratív teendőit ő látta el. Férjével négy gyermeket nevelnek, az otthon töltött tizenöt év után döntött úgy, hogy nem folytatja a családi gazdálkodást, inkább valami egészen újba kezd.

  • Többségi tulajdont szerzett az OTP a Nagiszban és a Hagéban

    Az OTP-csoporthoz tartozó PortfoLion 97,91 százalékos részesedést szerzett a NAGISZ-csoportban, miután a Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyta a tranzakciót. Az új tulajdonos a jelenlegi operatív menedzsmenttel látja eredményesnek a további működtetésüket.

  • Díjat nyert a KFC vegán burgere

    A KFC gyorsétterem lánc díjat nyert a PETA-tól a vegán ételeket forgalmazó vállalatok versenyén, amiért a tavaly nyári termékbejelentést követően az összes vegán, csirke húspótlóból készült hamburgerét négy nap alatt kiárusította.

Címkék

Legtöbbet megtekintett