Keressen minket

Hírek

Vitályos: mi, akik magyarul beszélünk, egyetlen közösséget alkotunk

Avatar

Közzétéve

Dátum:

AHatártalanul Magyarországon! program keretében elsőként az anyaországba érkezett hatvannyolc erdélyi diákot köszöntötték szerdán Pécsen. A rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott: “mi, akik magyarul beszélünk, egyetlen közösséget alkotunk”.


Fotó:Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára köszönti aHatártalanul Magyarországon! program keretében elsőként az anyaországba érkezett hatvannyolc erdélyi diákot a pécsi Kovács Béla Általános iskolában 2019. február 20-án. Atöbb mint 1,5 milliárd forintos forrásból megvalósuló programban 5300 hetedik osztályos határon túli diák és 1700 pedagógus érkezhet tanulmányútra 2020 végéig Magyarországra. MTI/Sóki Tamás

Vitályos Eszter a pécsi Kovács Béla Általános Iskolában rendezett ünnepségen a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói előtt hangsúlyozta: a kormány a projekt keretében a határon túli diákok és tanárok számára teremtette meg annak lehetőségét, hogy magyarországi tanulmányúton vehessenek részt.

A program az értékek tudatosítását is szolgálja, egyúttal lehetőséget ad arra, hogy a tanulók “közös történelmünket és a Kárpát-medence gyönyörű természeti kincseit” megismerve színesíthessék tudásukat – fűzte hozzá.

Az esemény után tartott sajtótájékoztatón az államtitkár ismertette: a több mint 1,5 milliárd forintos forrásból megvalósuló programnak köszönhetően 5300 hetedik osztályos határon túli diák és 1700 pedagógus érkezhet 2020 végéig Magyarországra. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) finanszírozott kezdeményezés keretében négynapos ingyenes tanulmányutakon vehetnek részt a diákok.

Sölch Gellért, a minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: az élményalapú program “kiválóan illeszkedik az ország és a kormány nemzetpolitikai céljaihoz, hiszen kicsit viszonozni tudjuk azt a sok vendégszeretetet, ahogy a határon túl várták eddig a magyar iskolásokat” a Határtalanul program során.

A határon túli diákok az anyaországi társaikkal való megismerkedésen felül kulturális és történelmi programokon, egyebek mellett múzeumlátogatásokon és városnézéseken vesznek részt – közölte. A projekt minden iskola előtt nyitva áll, arra augusztus 20-ig lehet jelentkezni – emelte ki Sölch Gellért, aki egyúttal jelezte, hogy a tanulmányutak szervezését az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) bonyolítja.

Kovács-Pifka Péter, a programot támogató EMET főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy közreműködésükkel mentesíteni kívánják a határon túli iskolákat a szervezéssel járó adminisztratív terhek alól.

A határon túli iskolák számára – a létszám és a választott program megadása után – az EMET végzi a biztosításkötéseket, biztosítja az utazást, a magyarországi programok és szállások közötti transzfert, valamint az étkezést – ismertette, kitérve arra is, hogy a kezdeményezésre eddig 1271 diákot regisztráltak 43 határon túli iskolából.

A programot szintén támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének rektori tanácsadója, Bíró Gyula beszámolt arról, hogy a projekt ideje alatt intézetük teljes pedagógusképzési portfóliót nyújt: a tanárok – többek között – olyan 30 órás akkreditált szakmai továbbképzéseken vehetnek részt, amelyeken modern családpedagógiai ismereteket, korszerű értékelési gyakorlatokat, hatékony konfliktuskezelési és úgynevezett tanuló-megismerési technikákat sajátíthatnak el.

AHatártalanul Magyarországon! programra jelentkezni az emet.gov.hu oldalon lehet.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Egyszerre vadászetikai és vadgazdálkodási kérdés az éjjellátók használata

    Mint előző cikkünkben részleteztük, az optikai eszközök napjainkra elengedhetetlen feltételei lettek a vadászatnak. Az évtizedek során folyamatosan begyűrűző technikai eszközök, és azok rohamos fejlődése megkönnyítették és eredményesebbé tették a vadászatot. Ugyanakkor számos etikai kérdést is felvetnek, kettéosztják a vadásztársadalmat, különösen az éjjellátó eszközök kapcsán.

  • Ugrásszerűen nőtt a növényi eredetű élelmiszerek eladása

    Egy friss felmérés szerint január első hetében 50 százalékkal több növényi eredetű élelmiszert vásároltak a fogyasztók az Egyesült Királyságban, mint a tavalyi esztendő ugyanezen időszakában. A növekedés hátterében két fő ok áll. Lássuk, mik ezek.

  • Sokat tesznek érte, hogy eltűnjön a szemét az erdőkből

    Az állami erdőgazdaságok tavaly ősszel 1100 köbméter illegálisan lerakott hulladékot gyűjtöttek össze az általuk kezelt erdőterületen a Tisztítsuk meg az országot! program keretében. A munka azonban korántsem ért véget a somogyi erdőkben sem. A megelőzésre is nagyobb hangsúlyt helyeznek, és ettől az évtől szigorúbban büntethetők lesznek a jogsértők.

Címkék

Legtöbbet megtekintett