Keressen minket

Hírek

Vitályos: mi, akik magyarul beszélünk, egyetlen közösséget alkotunk

Avatar

Közzétéve

Dátum:

AHatártalanul Magyarországon! program keretében elsőként az anyaországba érkezett hatvannyolc erdélyi diákot köszöntötték szerdán Pécsen. A rendezvényen az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára úgy fogalmazott: “mi, akik magyarul beszélünk, egyetlen közösséget alkotunk”.


Fotó:Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára köszönti aHatártalanul Magyarországon! program keretében elsőként az anyaországba érkezett hatvannyolc erdélyi diákot a pécsi Kovács Béla Általános iskolában 2019. február 20-án. Atöbb mint 1,5 milliárd forintos forrásból megvalósuló programban 5300 hetedik osztályos határon túli diák és 1700 pedagógus érkezhet tanulmányútra 2020 végéig Magyarországra. MTI/Sóki Tamás

Vitályos Eszter a pécsi Kovács Béla Általános Iskolában rendezett ünnepségen a csíkszeredai Petőfi Sándor Általános Iskola tanulói előtt hangsúlyozta: a kormány a projekt keretében a határon túli diákok és tanárok számára teremtette meg annak lehetőségét, hogy magyarországi tanulmányúton vehessenek részt.

A program az értékek tudatosítását is szolgálja, egyúttal lehetőséget ad arra, hogy a tanulók “közös történelmünket és a Kárpát-medence gyönyörű természeti kincseit” megismerve színesíthessék tudásukat – fűzte hozzá.

Az esemény után tartott sajtótájékoztatón az államtitkár ismertette: a több mint 1,5 milliárd forintos forrásból megvalósuló programnak köszönhetően 5300 hetedik osztályos határon túli diák és 1700 pedagógus érkezhet 2020 végéig Magyarországra. Az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból (EFOP) finanszírozott kezdeményezés keretében négynapos ingyenes tanulmányutakon vehetnek részt a diákok.

Sölch Gellért, a minisztérium stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára úgy fogalmazott: az élményalapú program “kiválóan illeszkedik az ország és a kormány nemzetpolitikai céljaihoz, hiszen kicsit viszonozni tudjuk azt a sok vendégszeretetet, ahogy a határon túl várták eddig a magyar iskolásokat” a Határtalanul program során.

A határon túli diákok az anyaországi társaikkal való megismerkedésen felül kulturális és történelmi programokon, egyebek mellett múzeumlátogatásokon és városnézéseken vesznek részt – közölte. A projekt minden iskola előtt nyitva áll, arra augusztus 20-ig lehet jelentkezni – emelte ki Sölch Gellért, aki egyúttal jelezte, hogy a tanulmányutak szervezését az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő (EMET) bonyolítja.

Kovács-Pifka Péter, a programot támogató EMET főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy közreműködésükkel mentesíteni kívánják a határon túli iskolákat a szervezéssel járó adminisztratív terhek alól.

A határon túli iskolák számára – a létszám és a választott program megadása után – az EMET végzi a biztosításkötéseket, biztosítja az utazást, a magyarországi programok és szállások közötti transzfert, valamint az étkezést – ismertette, kitérve arra is, hogy a kezdeményezésre eddig 1271 diákot regisztráltak 43 határon túli iskolából.

A programot szintén támogató Szeged-Csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézetének rektori tanácsadója, Bíró Gyula beszámolt arról, hogy a projekt ideje alatt intézetük teljes pedagógusképzési portfóliót nyújt: a tanárok – többek között – olyan 30 órás akkreditált szakmai továbbképzéseken vehetnek részt, amelyeken modern családpedagógiai ismereteket, korszerű értékelési gyakorlatokat, hatékony konfliktuskezelési és úgynevezett tanuló-megismerési technikákat sajátíthatnak el.

AHatártalanul Magyarországon! programra jelentkezni az emet.gov.hu oldalon lehet.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Fejőrobotok Mezőhegyesen – sikeres a tehénállomány beszoktatása

    Október 2-án 181 tehén áthajtásával kezdődött meg a 2,7 milliárd forintos beruházással elkészült robotizált istállók beüzemelése Mezőhegyesen, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság tejgazdaságában. Ilyen léptékű beszoktatásra még nem volt példa, mint ahogy arra sem, hogy a tejtermelés az első napokban nem, hogy visszaesett volna, hanem 6%-kal nőtt.

  • Ezért kellene több libát ennünk!

    Ha a csirke, a kacsa, a pulyka és a liba vágóhús árát vetjük össze vitathatatlan, hogy a liba áll torony magasan a dobogó tetején: a többi szárnyashoz képest két-háromszoros ártöbblettel kell számolnunk, ha libasültet akarunk az asztalra tenni. Ám vannak, akik vallják, megéri!

  • Közgazdász pincekulccsal - szekszárdi generációváltó

    Közgazdász diplomával, nemzetközi kitekintéssel a háta mögött állapodott meg a családi vállalkozásban ifj. Vida Péter. Nagy kérdés: mi az, ami a szőlész-borász irányba terelte, annak ellenére, hogy szülei sem erre a pályára szánták?

Címkék

Legtöbbet megtekintett