Keressen minket

Hírek

„Vívják ki tekintélyüket katonáik és a társadalom minden tagja előtt!”

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Immár tizedik alkalommal rendezte meg a Nemzeti Közszolgálati Egyetem és az MH Ludovika Zászlóalj a nagyszabású Ludovika Fesztivált. A hagyományoknak megfelelően, a Száznapos ünnepség részeként vette kezdetét a program május 11-én, amelyen Benkő Tibor honvédelmi miniszter mondott beszédet. A rendezvényen statikus és dinamikus programok várták a fővárosi Orczy-parkba látogatókat.

A rendezvény eredete 1924-ig nyúlik vissza, ekkor kezdték el ünnepelni az akkori honvéd tisztjelöltek avatásáig tartó száz napos időszak kezdetét. Napjainkban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) szervezi a programsorozatot, az ünnepi sorakozót pedig a zászlóalj rendezi meg.

Az egyetem főépülete előtt gyülekezett hatvanegy végzős hallgatót Benkő Tibor honvédelmi miniszter köszöntötte. „Száz nap múlva, a nagy nyilvánosság előtt tesznek majd esküt, hazánk, nemzetünk, az ország állampolgárainak védelmében. Ezen túlmenően, arra is felesküsznek, hogy a legjobb tudásuk szerint szolgálják hazánk érdekeit, szeretteink biztonságát” – hangsúlyozta a tárcavezető.

„Egy életen át tartó tanulás teheti méltóvá önöket arra, hogy tisztességes katonai szolgálatot tudjanak majd a hátuk mögött. A katonai hivatás lemondással, megpróbáltatással, nehézségekkel jár együtt, ugyanakkor rendkívül felemelő és megtisztelő érzés az, hogy hazánk és más nemzetek békéjét szolgálják. Legyenek büszkék az elért érdemekre és eredményekre, valamint az elmúlt négy évre. Ez a hivatás embert próbáló feladat, csak közösségben, bajtársias szellemben, nagyszerű családi háttér mellett teljesíthető. Törekedjenek arra, hogy ez a bajtársiasság, a hősiesség, az együvé tartozás mindvégig kísérje útjukat” – fogalmazott Benkő Tibor.

A honvédelmi miniszter kiemelte: „jelenleg a 21. századnak megfelelő, korszerű, ütőképes haderő megteremtésén dolgozunk. A Magyar Honvédséget modern fegyveres erővé akarjuk alakítani technikai felszereltségében és szervezetében, valamint a katonák egyéni felkészültségében és szellemiségében egyaránt.” A honvédelmi miniszter beszéde végén a negyedéves honvéd tisztjelöltekhez szólt. „Egész pályafutásuk ideje alatt arra törekedjenek, hogy önök legyenek a legjobbak. Aki ennek érdekében tesz, mindig büszke lesz arra, hogy a Magyar Honvédség kötelékében dolgozik. Vívják ki tekintélyüket katonáik és a társadalom minden tagja előtt!” – tette hozzá Benkő Tibor.

Köszöntőjében dr. Koltay András, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem rektora kiemelt eseményként értékelte a fesztivált, beszédében a száznapos ünnepség hagyományaira hívta fel a figyelmet. „A tanulmányaik végére érő, az egyetemtől lassan búcsút vevő honvéd tisztjelölteknek nem csak hagyományaik vannak, hanem hivatásuk és a Magyar Honvédség kötelékében eltöltendő fényes jövőjük is. Hivatásuk az, hogy az államérdek támogatásán keresztül járuljanak hozzá honfitársaik egyéni szabadságának és a közjónak a megóvásához, gyarapításához. Szándékaink arra irányultak, hogy a gyökereiket tisztelő, tudásukban elmélyült, emberségükben megkérdőjelezhetetlen polgárokat képezzünk ebben az intézményben, amennyiben ez sikerült, a többi már önökön múlik” – mondta az intézmény rektora.

Záróbeszédében Sári Szabolcs ezredes, az MH Ludovika Zászlóalj parancsnoka a végzős tisztjelöltek elmúlt négyéves tevékenységét példaértékűnek nevezte, hiszen a száz nap múlva avatandók egyszerre voltak egyetemi hallgatók, honvédtisztjelöltek és a Ludovika Zászlóalj katonái. „Nagy utat tettek meg ez idáig, áldozatos és kitartó munka gyümölcse ez. Amikor önökre tekintek, büszkeség tölt el” – köszöntötte Sári ezredes a végzős tisztjelölteket.

A száznapos ünnepségen – amelyen részt vett Mihócza Zoltán altábornagy, a Magyar Honvédség Parancsnokságának törzsfőnöke, valamint Kriston István főtörzszászlós, a Magyar Honvédség vezénylőzászlósa is – elismeréseket adtak át az MH Ludovika Zászlóalj kiváló tanulmányi eredményű, végzős honvéd tisztjelöltjeinek: köztük a Bolyai-vándorkardot, a Kossuth-dísztőrt, valamint a Szent László-díjat.

Az elmúlt évek gyakorlatához hasonlóan, idén is látványos programok segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők az egyetem karaival és a Magyar Honvédség számos alakulatával. A fesztiválra látogatók körbejárhatták a Ludovika főépületét, valamint életmentési és katonai testnevelési bemutatót láthattak. Mindezek mellett a jubileumi programon a 32. Nemzeti Honvéd Díszegység Honvéd Díszzászlóalj Különleges Díszelgő Csoportja és az 1848-as hagyományőrző csapat szórakoztatta izgalmas műsorával a közönséget. A zenés kedvcsinálóról a Veszprém Légierő Zenekar és a Katasztrófavédelem Központi Zenekara gondoskodott, az ínyenceket pedig a gasztrosétány várta változatos ételekkel.

Forrás: (HM)

Fotó: Árvai Károly/kormany.hu

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Urban jungle - Házhoz szállítják a dísznövényeket

    Urban jungle, urban gardening, plantlove, plantparents… csupán néhány új kifejezés, amelyek, még ha nem is kerültek át a köznyelvbe, az újdonságokra nyitott fiatalabb nemzedék által előszeretettel alkalmazott címkék lettek a Facebookon és az Instagramon. Az utóbbi években érzékelhetően megnőtt a növények, különösen a szobanövények népszerűsége.

  • Ha megcsordul a Vince…

    Január 22-én, Vince-napján a borásztársadalmon valami furcsa izgatottság lesz úrrá. Ezt a napot hagyományosan termésjósló ünnepnapnak tartják.

  • Hiába a megállapodás az EU-val, jelentősen drágul Nagy-Britanniában a zöldség

    A brexit miatt becslésük szerint 55 millió eurós pluszköltség terheli Nagy-Britannia frissáruforgalmát, áll a Freshfel Europe közleményében. Az Európai Unióval kötött kereskedelmi és együttműködési megállapodás szerint a friss áruk továbbra is vám és kvóták nélkül kelhetnek át a csatornán, ami a uniós termelők helyzetét erősíti, de az adminisztráció és a várható ellenőrzések megdrágítják a szállítást.

Címkék

Legtöbbet megtekintett