Keressen minket

Hírek

Zeman: a terroristákkal nem szabad tárgyalni

Avatar

Közzétéve

Dátum:

Az afganisztáni tálib mozgalommal folytatott tárgyalások veszélyére figyelmeztetett a cseh köztársasági elnök kedden, a húszévesNATO-tagság alkalmából szervezett prágai konferencián.


Fotó:Milos Zeman cseh államfő, Jaroslav Kubera, a cseh parlament szenátusának elnöke, Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök, Madeleine Albright volt amerikai külügyminiszter, Andrej Kiska szlovák és Áder János köztársasági elnök (b-j) a csehNATO-csatlakozás 20. évfordulója alkalmából tartott prágai rendezvényen 2019. március 12-én. MTI/Szigetváry Zsolt

“A terroristákkal nem tárgyalunk, a terroristákkal harcolunk” – jelentette ki Milos Zeman a Biztonságunk nem tekinthető adottnak elnevezésű nemzetközi konferencián, amellyel Csehország hivatalosan megünnepelteNATO-csatlakozásának 20. évfordulóját.

“Amennyiben a tálib mozgalom újra megszerzi az ellenőrzést Afganisztán felett, biztosra lehet venni, hogy Afganisztán megint a nemzetközi terrorizmus támaszpontjává válik” – szögezte le Zeman rövid ünnepi beszédében, feltehetően arra utalva, hogy az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat a tálibokkal az afganisztáni rendezésről.

Andrej Babis cseh kormányfő rámutatott arra, hogy Csehország egyedül nem képes megvédeni magát, ezért számára aNATO-tagság létfontosságú.

Csehország, Lengyelország és Magyarország csatlakozása 1999-ben aNATO-hoz reális bizonyítéka volt annak, hogy a vasfüggöny véglegesen a múlté – jelentette ki Andrej Kiska szlovák államfő. Szerinte rendkívül fontos, hogy húsz évvel ezelőtt mindhárom ország – majd 2004-ben Szlovákia is – saját akaratából csatlakozott az Észak-atlanti Szövetséghez. “Megmutattuk hová tartozunk, s milyenek az értékeink” – húzta alá.

Lengyelország számára aNATO-csatlakozás történelmi mérföldkő volt, amely megerősítette az ország biztonságát és szavatolja fejlődését – fejtette ki Andrzej Duda lengyel államfő.

Újságírói kérdésekre válaszolva mind a három államfő megerősítette, hogy fontosnak tartja a védelmi kiadások növelését.

“Magyarország 2024-re a GDP két százalékára emeli védelmi kiadásait. Erről már megszülettek a szükséges döntések” – válaszolta Áder János az MTI tudósítójának érdeklődésére. Az államfő szerint az ez irányú tervek időarányosan teljesültek, s “a magyar honvédelem minden területen korszerűsítve lesz, hogy megfeleljen a 21. század követelményeinek és kihívásainak” – tette hozzá a köztársasági elnök.

Forrás: MTI

Tovább olvas
Facebook Pagelike Widget
  • Csökkent a sörfogyasztás a harmadik negyedévben is

    Az öt legnagyobb magyar sörgyártó idei együttes forgalma 5,5 százalékkal, 4,9 millió hektoliterre csökkent a harmadik negyedév végére az előző év azonos időszakához képest. Különösen a csapolt sör értékesítése zuhant, csaknem 40 százalékkal, míg az alkoholmentes sörök iránti kereslet nőtt - közölte Kántor Sándor, a Magyar Sörgyártók Szövetségének (MSSZ) vezetője.

  • Az Országgyűlés előtt az új NAV-törvény

    Az új NAV-törvénnyel az EU egyik legversenyképesebb hivatalává válhat a magyar Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) - közölte a Pénzügyminisztérium, miután benyújtották a törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

  • Nemzetközi borturisztikai díjat nyert a Taste Hungary

    Nemzetközi díjat nyert a magyar borok kóstoltatásával és nemzetközi megismertetésével több mint egy évtizede foglalkozó Taste Hungary csapata, a céget többek között a közösségi média innovatív használatáért jutalmazta az angol The Drinks Business magazin - közölte a társaság. A hagyományos London Wine Fair helyett a díjátadót idén a járványhelyzet miatt online rendezték Londonban.

Címkék

Legtöbbet megtekintett